Putin spera ca Rusia sa semneze contractul de constructie a centralei nucleare Belene, in 2007

Luni, 25 Iunie 2007, ora 09:44
941 citiri

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca Rusia spera sa semneze contractul de constructie a centralei nucleare de la Belene, din Bulgaria, in acest an, in cadrul cooperarii cu tarile din Balcani din sectorul energiei, informeaza RIA Novosti.

Putin a participat, la Zagreb, la o intalnire de o zi cu liderii statelor din Balcani, unde a fost analizata problematica sectorului energetic din regiune.

'Anul trecut, compania Atomstroyexport din Rusia a castigat licitatia de constructie a centralei nucleare de la Belene si spera ca in acest an sa semneze contractul', a declarat presedintele Rusiei.

Anul trecut, compania Atomstroyexport din Rusia a castigat licitatia de constructie a doua reactoare de 1.000 megawati ale celei de-a doua centrale nucleare a Bulgariei, la Belene, proiect licitat la patru miliarde euro (5,3 miliarde dolari). Bulgaria intentioneaza si modernizarea centralei nucleare de la Kozlodui.

Guvernul Bulgariei a investit peste un miliard de dolari (740 milioane euro) in proiectul de constructie a celor doua unitati de la centrala de la portul de pe Dunare, Belene, situat la 250 kilometri nord-est de Sofia. Proiectul a fost suspendat pentru un timp, in anul 1990, dupa protestele organizatiilor de protectia mediului.

Bulgaria este cel mai mare exportator de electricitate din Balcani, furnizand vecinilor peste sapte milioane megawati-ora intr-un an.

Bulgaria, cel mai mare exportator de electricitate din Balcani si al patrulea mare exportator de electricitate din Europa, ar trebui sa respecte un program solicitant pentru a-si spori capacitatea de export - daca doreste sa isi pastreze rolul in regiune. Sub presiunea exercitata de UE, Bulgaria a inchis in anul 2002 doua reactoare de 440 MW construite in era sovietica - cele mai vechi si mai mici - aflate la centrala nucleara de la Kozlodui, inchiderea acestora avand loc din motive legate de securitate.

Consortiul condus de compania rusa Atomstroyexport, care include si compania franco-germana Framatome, ofera o tehnologie ce este folosita in cinci centrale nucleare care sunt construite in India si China si Iran. Prima unitate de la Belene ar putea fi operationala in aproximativ sase ani.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)