Putin: South Stream va "disciplina" Kievul in calitate de furnizor

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 17:29
1136 citiri
Putin: South Stream va "disciplina" Kievul in calitate de furnizor

Proiectul de gazoduct South Stream, care va permite livrarea de gaz rusesc Europei ocolind Ucraina, va "disciplina" Kievul, considera premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP si preluat de NewsIn.

Intrebat intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau austriac Werner Faymann, daca Rusia poate garanta ca Austria va primi gaz in ianuarie, Putin a raspuns: "In prezent, nu noua trebuie sa ne puneti intreabarea privind credibilitatea".

"Diversificarea livrarilor hidrocarburilor noastre va creste credibilitatea.

Acest lucru va disciplina, printre altele, partenerii nostri de tranzit", a spus el.

Premierul rus a anuntat si ca Viena si Moscova pregatesc un acord privind participarea Austriei la proiectul de gazoduct South Stream.

"In prezent, un acord special de cooperare intre tarile noastre, privind realizarea proiectului este in curs de pregatire si am convenit cu cancelarul federal ca sunt necesare eforturi pentru ca acest document sa fie finalizat in cel mai scurt termen", a spus el.

De asemenea, Putin a avertizat ca Rusia isi va reduce livrarile de gaz catre Europa via Ucraina, daca fosta republica sovietica va sustrage ilegal gaz, fara a-si plati factura.

"Daca partenerii nostri platesc pentru propriul lor consum, vor primi gaz, daca nu platesc, nu vor mai primi, iar daca nu vor primi, se vor folosi de gazoductele destinate tranzitului.

Daca vor face acest lucru, vom reduce livrarile", a spus el.

"Sper ca (...) Ucraina isi va indeplini toate obligatiile contractuale", a adaugat el.

Saptamana trecuta, seful Guvernului rus a avertizat in legatura cu posibilitatea ca Ucraina, afectata grav de criza economica, sa nu poata sa isi plateasca factura pentru luna octombrie, lasand sa planeze amenintarea unui nou diferend intre cele doua tari. Dar factura a fost achitata intre timp.

Orice posibila tensiune intre Moscova si Kiev este o sursa de ingrijorare pentru UE, in conditiile in care un sfert din gazul consumat in blocul european provine din Rusia, iar 80% din acesta din urma tranziteaza Ucraina.

La inceputul lunii ianuarie, europenii s-au confruntat cu o intrerupere indelungata a livrarilor ruse de gaz, din cauza unui diferend comerical intre Kiev si Moscova. 

#putin, # south, # stream, # kiev, # furnizor , #stiri Vladimir Putin