Putin: Rusia va trece gradual catre un regim valutar liberalizat

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 11:38
1483 citiri
Putin: Rusia va trece gradual catre un regim valutar liberalizat

Rusia va accelera "moderat" eforturile de reducere a capitalului speculativ de pe piata locala, transferand totodata gradual economia catre un regim de curs de schimb valutar liberalizat, cu rubla in flotare libera, a declarat marti premierul rus, Vladimir Putin.

"Trebuie sa corectam regulile pentru a face Rusia mai putin interesanta pentru capitalul speculativ. Nu va fi vreo revolutie. Odata cu diversificarea economiei, vom face tranzitia catre un free float (flotare libera - n.r.), iar aceasta ar trebui sa fie una dintre masurile menite sa descurajeze capitalul speculativ", a afirmat Putin, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca economia rusa, dependenta in prezent de exporturile de materii prime si resurse energetice, nu este inca pregatita pentru o rata de schimb "in flotare libera totala" a rublei.


Putin a adaugat ca trecerea de la regimul monetar controlat la flotarea libera a rublei va fi una "blanda".


"Avem anumite probleme, legate de faptul ca am creat conditii bune pentru fluxurile de capital speculativ. Capitalul curge destul de bine, functioneaza pe plan local, dar creeaza probleme pentru ca, odata cu o criza, dispare rapid", a spus premierul Rusiei.


Rusia a eliminat in 2006 restrictiile aplicate capitalului strain, ceea ce a condus la fluxuri masive de capital speculativ, care a "umflat" datoria corporatista pe plan local la 450 miliarde de dolari in 2008, si a determinat cresterea puternica a rublei si a inflatiei.


Criza economica s-a tradus pentru Rusia prin retrageri de capital de 130 miliarde de dolari numai anul trecut, si prin deprecierea rublei cu aproape o treime.


Imbunatatirea recenta a perspectivelor economice globale, combinata cu majorarea cotatiilor petrolului, a determinat investitorii sa se reorienteze catre rubla si alte monede care provin din state cu economii emergente.


Astfel, rubla a recuperat in toamna aproape jumatate din valoarea pierduta in criza, insa avansul s-a atenuat in ultimele saptamani.

 

#putin, # rusia, # economie, # regim valutar liberalizat, # trecere , #stiri Vladimir Putin