Putin: Rusia nu ar trebui sa inceapa de la zero discutiile pentru aderarea la OMC

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 09:05
1136 citiri
Putin: Rusia nu ar trebui sa inceapa de la zero discutiile pentru aderarea la OMC

Rusia nu ar trebuie inceapa de la zero negocierile pentru aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si va cauta sa mentina aranjamentele convenite pana acum, a spus joi premierul Vladimir Putin, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Dupa 16 ani de incercari, Rusia a decis sa renunte la intrarea in OMC si a anuntat ca va face acest lucru numai in parteneriat cu Belarus si Kazahstan, ceea ce a starnit confuzie in ceea ce priveste negocierile viitoare cu noua entitate.

"Cum putem dezvolta acordurile viitoare cu OMC, avind in vedere ca trebuie sa mentinem nivelul aranjamentelor convenite pana la ora actuala?" este intrebarea pe care Putin a adresat-o ministrului economiei, Elvira Nabiullina, in cadrul unei intruniri.

Comentariile denota ca Putin este pregatit acum sa puna in practica propunerea sa, fapt care i-a surprins pe membrii OMC.

Multe state care fac parte din OMC s-au aratat sceptice in ceea ce priveste propunerea lui Putin, fara, insa, a o refuza.

Rusia, Kazahstanul si Belarusul au anuntat miercuri OMC ca suspenda demersurile individuale de intrare in organizatie pentru a analiza metodele de aderare ca un sindicat vamal, dar diplomatii si oficialii sunt de parere ca propunerea intampina dificultati.

O astfel de actiune nu are precedent in istoria organismului de supraveghere.

Cu cateva zile inaintea deciziei, oficialii din Rusia anuntasera ca discutiile pentru aderarea individuala ar putea fi incheiate cat de curand, pentru ca au ramas foarte putine probleme la mijloc.

Discutiile cu Kazahstanul nu sunt la fel de avansate, in timp ce Belarus a suspendat negocierile in 2006. Intre timp, noul sindical vamal, care ar urma sa fie creat anul viitor, a avut deja de suferit cand Moscova a interzis importurile de lactate din Belarus, invocand incalcari ale reglementarilor tehnice. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare, # OMC, # organizatie, # negocieri , #stiri Vladimir Putin