Putin invita Europa la cooperare economica

Vineri, 30 Mai 2008, ora 12:07
1112 citiri
Putin invita Europa la cooperare economica

Primul ministru rus, Vladimir Putin, aflat la Paris pentru o vizita de doua zile, a lansat un apel europenilor, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau francez, Francois Filliol, sa-si intareasca cooperarea economica cu Rusia, informeaza AFP.

"Franta va prelua presedintia Uniunii Europene la 1 iulie si noi speram ca aceasta va permite sa faca sa progreseze negocierile asupra parteneriatului strategic pe care Rusia si UE au decis in aceasta saptamana sa-l lanseze dupa doi ani de blocaje", a subliniat Putin.

El a invitat intreprinderile europene sa investeasca in Rusia inclusiv in sectorul energetic, citand semnarea de catre compania franceza Total in februarie a participarii la uriasul proiect de exploatare Chtokman, in Marea Barents.

Regretand ponderea excesiva a materiilor prime in schimburile Rusia-UE, el si-a exprimat speranta in dezvoltarea unor proiecte in domeniul "tehnologiilor inalte" aplicabile in "spatiu, aeronautica, automobilism", unde succesele grupurilor franceze trebuie "sa deschida drum" si altor intreprinderi.

"Franta este deschisa proiectelor rusesti", a raspuns premierul Fillon, exprimandu-si regretul pentru absenta unui "cadru juridic" pentru o dezvoltare a cooperarii, o lipsa pe care parteneriatul Rusia-UE este menit sa o acopere.

Problema energetica este "in centrul acestui parteneriat", a subliniat seful guvernului francez, estimand ca "securitatea energetica a Europei trece mai intai prin raporturile calme cu Rusia".

Intrebat despre posibilitatea unei cooperari cu Franta pentru a limita majorarile de pret ale petrolului, Vladimir Putin a invocat legea "pietei". "Daca Rusia putea fixa pretul petrolului, eu cred ca ne-am fi pus de acord. Dar din nefericire nu este cazul. Nu inca", a spus el, cu un suras.

Franta a anuntat marti ca va solicita o actiune concertata din partea tarilor G7 pentru a obtine din partea producatorilor de petrol o crestere a productiei, ceea ce Rusia - al doilea producator al lumii - ar realiza cu dificultate.

Vladimir Putin, care urmeaza sa faca o vizita vineri scriitorului francez de origine rusa Maurice Druon, si unui muzeu al cazacilor in apropiere de Paris, si-a exprimat dorinta de a se intalni inainte de a pleca cu fostul presedinte francez Jacques Chirac.