Putin: Europa are bani sa plateasca gazul Ucrainei

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 18:26
1217 citiri
Putin: Europa are bani sa plateasca gazul Ucrainei

Premierul rus Vladimir Putin a cerut luni Europei sa ajute Ucraina sa isi plateasca factura la gaz, dupa ce a avertizat duminica UE ca livrarile de gaz rusesc vor fi perturbate in cazul in care Kievul nu va plati, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Daca exista probleme (cu platile ucrainene - n.red.), le cerem partenerilor europeni sa ajute Ucraina", a declarat seful Guvernului rus, dupa o intalnire la Moscova cu omologul sau danez Lars Loekke Rasmussen.

"Sa le strecoare Europa un miliard. Sa isi deschida portofelul, are bani", a adaugat el.

Duminica, in cursul unei discutii telefonice cu premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE, Putin a "atras atentia asupra semnalelor, inclusiv (provenind - n.red.) pe canale oficiale la Kiev, privind posibile probleme in plata livrarilor de gaz rusesc".

Orice amenintare cu un nou diferend ruso-ucrainean privind gazul ingrijoreaza Europa, in conditiile in care un sfert din necesarul sau de gaz provine din Rusia, iar 80% din acesta din urma tranziteaza Ucraina.

La inceputul lunii ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare indelungata a livrarilor de gaz rusesc, din cauza unui diferend comercial ruso-ucrainean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#putin, #europa, #criza, #ucraina, #livrari, #gaz , #stiri Vladimir Putin