Putin cere sprijin Comisiei Europene

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 17:46
1845 citiri
Putin cere sprijin Comisiei Europene

Premierul rus Vladimir Putin a cerut Comisiei Europene sa sprijine intocmirea contractelor pentru gaz dintre Rusia si Ucraina, a declarat azi purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. "Putin a facut apel catre Comisia Europeana pentru a sprijini intocmirea juridica a intelegerilor la care s-a ajuns la finalul intrevederii dintre Putin si Iulia Timosenko", a declarat Peskov.


Premierul rus a facut acest apel in cadrul unei discutii telefonice pe care a avut-o cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului rus.


Premierii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Iulia Timosenko au anuntat ieri un acord asupra pretului la care Rusia va furniza gaz Ucrainei, dar fara a da cifre.


Acordul prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.


"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el.


Companiile rusa si ucraineana Gazprom si Naftogaz urmau sa semneze luni la Moscova contractul pentru furnizarea de gaz rusesc Ucrainei in 2009.