Putin cere o serie de masuri pentru sustinerea sectorului siderurgic din Rusia

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 17:26
989 citiri
Putin cere o serie de masuri pentru sustinerea sectorului siderurgic din Rusia

Premierul rus Vladimir Putin a cerut vineri sustinerea sectorului siderurgic din Rusia, prin stimularea cererii de metale si prin aplicarea unor masuri de combatere a efectului protectionismului practicat de alte tari, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Productia noastra interna este supusa discriminarii, in realitate consideram ca astfel de politici se extind in anumite tari", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni cu magnatii industriei otelului.

Premierul a oferit putine detalii in discursul rostit in cadrul unui summit al principalelor tari producatoare de otel, ce a avut loc la Magnitogorsk.

Companiile siderurgice din Rusia, cel de-al patrulea producator de otel din lume, au fost afectate de scaderea numarului de comenzi din sectorul constructiilor si din sectorul auto, in contextul in care recesiunea mondiala reduce nivelul cererii.

Ca raspuns la scaderea cererii interne, Rusia a majorat exporturile, desi acest lucru a dus la intensificarea riscurilor cu privire la taxe si la alte masuri anti-dumping impotriva Rusiei, din partea Chinei si a altor cumparatori.

Pana acum, singura masura luata de China a fost o investigatie derulata in iunie in cazul importurilor de otel pentru transformatoare din Rusia si Statele Unite, desi un raport recent intocmit de Citibank a anuntat ca Beijingul a cerut si o cercetare a importurilor de otel brut din Rusia.

"Investigatia derulata de China in cazul importurilor de otel pentru transformatoare a vizat in principal companiile americane, insa au avut de suferit si companiile din Rusia", a declarat ministrul industriei, Viktor Hristenko.

Putin a mai spus ca guvernul va lua masuri nespecificate pentru a majora cererea interna.

Un raport al agentiei Moody's arata ca perspectiva privind industria europeana a otelului este negativa, din cauza scaderii cererii, ce nu isi va reveni pana in 2010, dar si din cauza pretului otelului, care nu va urca pana la un nivel profitabil in viitorul apropiat.

Pretul otelului a scazut la 320-350 euro per tona metrica de tabla laminata la cald, comparativ cu 800 de euro, in 2008.

De asemenea, intre septembrie si decembrie 2008, productia de otel a Uniunii Europene a scazut cu 47%.

Moody's considera ca o continuare a crizei din sector este putin probabila, insa preturile vor ramane la un nivel scazut pentru mai multe trimestre, din cauza supraproductiei si a perspectivelor economice sumbre.

De asemenea, agentia de evaluare considera ca unele companii din sector au luat masuri pentru cresterea flexibilitatii financiare, cum ar fi reducerea cheltuielilor de capital, insa multe altele vor fi constranse sa ia astfel de masuri in viitor.

Totusi, Moody's recunoaste ca exista anumite semne de imbunatatire in cadrul industriei, cum ar fi cererea din China, care continua sa se mentina la un nivel ridicat. 

#productie, # Rusia, # companii, # cheltuieli, # capital , #stiri Vladimir Putin