Putin amana reforma pensiilor, din cauza crizei economice

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 16:55
1543 citiri
Putin amana reforma pensiilor, din cauza crizei economice

Rusia va amana cu un an cresterea pensiilor si taxelor pentru asigurari sociale, urmand sa acopere eventualele deficite ale fondului de pensii din fondul suveran de investitii, a anuntat luni premierul Vladimir Putin.

Problema pensiilor este una importanta in Rusia, cel de-al doilea exportator mondial de petrol, unde pensionarii reprezinta o cincime din populatie, in timp ce pensia medie se afla inca sunt nivelul minim de subzistenta.

"In contextul actualei crize financiare, trebuie sa temperam povara fiscala care afecteaza economia, oricare ar fi aceasta - taxe, onorarii sau contributii. Cred ca este posibil sa solutionam cererea oamenilor de afaceri si sa nu crestem taxa pentru ajutor social pana in 1 ianuarie 2011", a declarat Putin.

Guvernul moscovit a introdus numeroase scutiri de taxe pentru companii, in ultimele luni. Putin este de parere ca banii din bugetul federal si cele 85,5 miliarde dolari ale Fondului National de Investitii vor ajuta guvernul sa duca la bun sfarsit planurile de crestere a pensiilor cu 24% in 2009 si cu 10% a drepturilor de pensie dobandite inainte de 2002.

In ceea ce priveste sistemul bancar din Rusia, Putin a subliniat, intr-un discurs despre starea natiunii rostit in fata deputatilor din Duma de Stat, ca riscul unui colaps s-a diminuat. Pe de alta parte, Putin i-a avertizat pe rusi ca anul 2009 va fi "foarte dificil".

"Am reusit sa evitam cele mai grave scenarii. Loviturile aduse de criza au fost, pe cat posibil, atenuate (...). Anul 2009 va fi totusi dificil pentru noi", a adaugat premierul rus.

In ultimul sau raport privind economia Rusiei, Banca Mondiala a estimat ca produsul intern brut (PIB) ar urma sa scada cu 4,5% in 2009, in timp ce datele revizuite ale guvernului moscovit prevad o scadere cu numai 2,2% anul acesta.

In contextul in care Banca Mondiala prevede o crestere la 12% a ratei somajului, institutia a cerut guvernului sa creasca cu 70% ajutoarele de somaj si cu 220% pe cele acordate cresterii copiilor. 

#ajutor, #crestere, #pensii, #putin, #rusia, #somaj , #stiri Vladimir Putin