Problemele BERD, in lupta cu coruptia

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 22:48
1700 citiri
Problemele BERD, in lupta cu coruptia

Suspiciunile legate de activitati incorecte ale unor oficiali ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare scot in evidenta necesitatea combaterii coruptiei endemice din regiunile unde institutia financiara este prezenta, a declarat, vineri, presedintele BERD, Thomas Mirow, potrivit Mediafax.

In aceasta saptamana, BERD a ridicat imunitatea a patru oficiali rusi, intre care Ielena Kotova, reprezentanta Rusiei in conducerea bancii, pentru a permite investigatiile politiei britanice si ale autoritatilor de la Moscova.

Kotova a fost demisa in decembrie de catre premierul Vladimir Putin, la o zi dupa ce BERD a prezentat concluziile unei investigatii interne care indicau incalcarea codului de conduita al bancii.

"Este un adevar nefericit, coruptia ramane o problema endemica in regiunile unde BERD este prezenta", a spus Mirow intr-un discurs adresat unei delegatii a Consiliului Europei.

El a aratat ca realizarea unor progrese majore in materie de integritate este esentiala pentru imbunatatirea atractivitatii regiunii pentru investitori.

BERD a fost infiintata in 1991 pentru a sprijini tarile foste comuniste in tranzitia spre economia de piata libera. Banca a investit anul trecut in regiune noua miliarde de euro, din care 2,3 miliarde de euro in Rusia.

Reprezentantii BERD au refuzat sa comenteze substanta investigatiei, pentru ca dezvaluirea detaliilor ar putea prejudicia anchetele din Rusia si Londra. Mirow a descris insa cazul ca unul "foarte serios". 

#berd, #coruptie, #investigatie , #stiri Vladimir Putin

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0005

1 USD = 4.5636 RON

0.0011
  1. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  2. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  3. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  4. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  5. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  6. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  7. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  8. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea
  9. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare
  10. Frica de mutarea lui Trump cuprinde o mare putere din Europa: Pune pe masă 500 de miliarde