Oligarhii rusi sunt in pragul falimentului

Sambata, 14 Martie 2009, ora 12:56
1371 citiri
Oligarhii rusi sunt in pragul falimentului

Oligarhii rusi se lupta pentru supravietuire, dupa ce guvernul a anuntat ca nu va mai interveni in sprijinirea companiilor pentru a se salva de la faliment.

Din cauza scaderii dramatice a veniturilor, mai multi magnati rusi, care au facut imprumuturi masive in timpul mandatului lui Vladimir Putin pentru a-si dezvolta afacerile, sunt acum nevoiti sa ceara creditorilor din Occident sa le reesaloneze ratele, scrie Reuters.

Cei mai multi oligarhi si-au construit imperiile pe afaceri in domeniul metalului, otelului sau petrolului, dar preturile pentru produsele din aceste industrii au scazut din cauza crizei economice globale.

"Astazi, asa-numitii oligarhi ai resurselor naturale, nu mai au resurse pentru a face fata datoriilor, iar soarta lor depinde de Vladimir Putin", a spus Oleg Kiselyov, de la Uniunea Industriasilor si Antreprenorilor din Rusia, cunoscuta drept uniunea oligarhilor.

Sectorul privat din Rusia are datorii externe de aproximativ 500 de miliarde de dolari, iar 310 miliarde dintre acestia au scadenta in 2009, potrivit bancii centrale ruse.

Potrivit vice-prim ministrului Igor Shuvalov, multe companii nu vor putea sa-si plateasca ratele, iar statul nu le va prelua datoriile.

Pe de alta parte, reprezentantii bancilor sunt de parere ca statul va fi nevoit sa intervina, pentru a mentine stabilitatea economica si sociala.

"Rusia a ajuns la o rascruce. Multi oligarhi sunt practic in faliment si nu vor reusi sa-si rezolve singuri problemele", a declarat un bancher occidental pentru Reuters. "Ar trebui oare ajutati folosindu-se banii publici, destinati pensionarilor rusi? Ramane de vazut. Multi afaceristi sunt in pragul extinctiei", a adaugat bancherul.

Pierderi de 250 de miliarde de dolari

Cei 32 de rusi care au ajuns in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume au pierdut, impreuna, mai mult de 250 de miliarde de dolari, in ultimul an. Cu un an in urma, 87 de rusi faceau parte din acest top.

De exemplu, valoarea averilor "baronilor metalelor" din Siberia s-a diminuat, desi activele lor sunt considerate printre cele mai bune din lume.

Cea mai mare companie de productie aluminiu, United Company RUSAL, a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu institutiile de credit occidentale pentru o perioada de gratie de doua luni. Compania are datorii de 14 miliarde de dolari, iar perioada de gratie se aplica pentru aproximativ jumatate din suma.

Proprietarul companiei, Oleg Deripaska, a declarat ca nu are nevoie de ajutorul statului. RUSAL are 90.000 de angajati.

Vladimir Yevtushenkov, care controleaza grupul de servicii Sistema, a pierdut 90% din valoarea averii sale, de la zece miliarde de dolari la 1,2 miliarde de dolari, conform topului Forbes.

Averea lui Alexei Modashov, proprietarul celui mai mare producator de otel rus, Severstal, s-a diminuat de la 21,2 miliarde de dolari la 4,3 miliarde de dolari.

Potrivit lui Kiselyov, solutia va fi, probabil, impartirea actiunilor detinute in prezent de magnati intre statul rus si creditorii occidentali. "Oligarhii vor ramane cu niste actiuni, desi numarul acestora s-ar putea apropia de zero", a declarat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment, #oligarhi, #forbes, #putin , #stiri Vladimir Putin