Noua victorie pentru Putin si South Stream

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 19:27
1542 citiri
Noua victorie pentru Putin si South Stream

Premierul rus Vladimir Putin a castigat acordul Sloveniei pentru constructia gazoductului South Stream pe teritoriul acestui stat, subminand eforturile Uniunii Europene de a-si reduce dependenta de gazele naturale importate din Rusia.

Acordul, incheiat sambata de guvernele din Rusia si Slovenia, reprezinta o noua victorie pentru Kremlin in eforturile de a combate dezvoltarea proiectului Nabucco, deja mult intarziat, desi este sustinut de UE si Statele Unite.

Proiectul Nabucco este principalul instrument prin care Uniunea Europeana intentioneaza sa-si reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia, prin achizitia directa de resurse din regiunea caspica si Orientul Mijlociu.

Gazoductul Nabucco ar urma sa transporte gaze din zonele amintite catre Europa, pe un traseu de 3.300 de kilometri, care strabate Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Proiectul are costuri estimate la circa opt miliarde de euro si este dezvoltat de un consortiu format din companiile Tranzgaz Medias, OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

"Am incheiat acorduri cu toti partenerii europeni de care avem nevoie pentru a construi acest proiect", a declarat sambata Vladimir Putin, dupa semnarea acordului cu omologul sau sloven, Borut Pahor.

South Stream este dezvoltat de gigantul rus Gazprom si grupul italian Eni (prezent in Romania prin reteaua de benzinarii Agip), iar ultimul obstacol pentru cele doua companii este asigurarea finantarii necesare proiectului, de ordinul catorva miliarde de euro.

South Stream va traversa Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia si Slovenia, pana in Italia, unul dintre scopurile acestui proiect fiind ocolirea Ucrainei. In prezent, 80% din importurile de gaze rusesti ale Europei traverseaza Ucraina, livrarile fiind de multe ori afectate in ultimii ani de disputele dintre Kiev si Moscova pe tema datoriilor companiei ucrainene Naftogaz catre Gazprom.

Proiectul ruso-italian va avea o capacitate de 63 milioane metri cubi de gaze naturale pe an, iar costurile constructiei gazoductului sunt estimate la 19-24 miliarde euro. In prezent, termenul limita pentru inaugurarea conductei este 2015.

Nabucco urmeaza sa aiba o capacitatre de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an, iar proiectul prevede perioada 2014-2015 pentru primele transporturi, daca lucrarile de constructie incep in 2010. Rusia mai dezvolta in nordul Europei proiectul Nord Stream, care ocoleste de asemenea Ucraina.

Acest gazoduct va transporta gaze rusesti pe sub Marea Baltica, spre Germania, si a castigat deja acordul Danemarcei, Suediei si Finlandei, constructiile fiind programate sa inceapa anul viitor.

Putin, care s-a concentrat in ultimii ani pe politica energetica a Rusiei, a reusit sa obtina acordul tuturor statelor europene implicate in proiectele South Stream si Nord Stream, singura chestiune nerezolvata inca fiind problema finantarii.

Pe de alta parte, partenerii Nabucco nu au reusit sa obtina angajamente ferme de la furnizorii de gaze si trebuie, de asemenea, sa atraga fonduri pentru realizarea proiectului. 

#putin, #rusia, #nabucco, #gaz , #stiri Vladimir Putin