Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moscova ameninta UE cu un embargou asupra produselor de origine animala

Moscova ameninta UE cu un embargou asupra produselor de origine animala
Rusia face sa planeze amenintarea unui embargou asupra ansamblului exporturilor comunitare de produse de origine animala, din cauza aderarii la 1 ianuarie 2007 a Romaniei si a Bulgariei, a aratat miercuri un purtator de cuvant al Comisiei Europene."Autoritatile ruse au informat Comisia la 3 noiembrie de intentia de a interzice toate exporturile de produse de origine animala din UE incepand cu 1 ianuarie 2007, citand ingrijorarile legate de aderarea Bulgariei si a Romaniei", a aratat purtatorul de cuvant Philip Tod.
"Responsabilii Comisiei au explicat ca nu vom considera o asemenea masura ca justificata si proportionala, deoarece UE a luat toate masurile necesare pentru protectia sanatatii animale si a securitatii alimentare legate de aderarea" acestor doua tari, a adaugat Tod.

Bruxelles ul a impus un embargou al UE asupra produselor procine din aceste tari pana la 1 octombrie 2007 ca sa nu existe "nici un risc pentru piata unica europeana si nici un risc pentru terte tari", a explicat el.

"Speram foarte tare ca autoritatile ruse vor accepta garantiile noastre", a adaugat Tod, subliniind ca toate masurile luate de UE au fost transmise prin curier la Moscova si ca Comisia a propus sa il trimita pe unul din expertii sai sa explice personal acest lucru daca este necesar.

Comisia a informat despre aceasta amenintare intr un moment in care ea incearca sa intervina pe langa autoritatile ruse ca ele sa ridice embargoul impus de un an asupra carnii si legumelor poloneze, pe care Varsovia il estimeaza a fi "pur politic".

Embargoul asupra produselor poloneze este la originea vetoului Varsoviei la lansarea negocierilor asupra unui vast acord de cooperare UE Rusia, pe care responsabilii din UE ar vrea sa il lanseze vineri la Helsinki la un summit cu Vladimir Putin.

Traducerea: Ana Harth
Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 713 ori