Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In spatiul postsovietic, si prietenia devine una ''de piata''

In spatiul postsovietic, si prietenia devine una ''de piata''
Azerbaidjan a declarat ca este gata sa se descurce fara gaz rusesc ca raspuns la majorarea de catre Rusia a pretului la combustibili. In afara de aceasta, partea azera a refuzat sa sprijine Rusia in campania antigeorgiana. Astfel, planurile Rusiei de a face rost de aliati care sa majoreze presiunea asupra tarilor neprietene, precum sa si impiedice consolidarea acestora, se soldeaza cu un esec.Trecerea, in spatiul postsovietic, la relatii ale economiei de piata va face ca si relatiile politice dintre Rusia si aliatii sai sa se bazeze tot pe principiile "de piata", noteaza cotidianul rus Politkom.Ru. Luni, seful guvernului rus, Mihail Fradkov, a fost intr-o vizita la Baku. Scopul sau era sa poarte negocieri pe marginea problemelor legate de cooperarea energetica, dar mai ales sa tatoneze terenul: cum a interpretat conducerea Azerbaidjanului majorarea preturilor la gaz pana la 230 de dolari pentru mia de metri cubi? Autoritatile azere au preferat sa nu declanseze un conflict si sa nu se opuna politicii Rusiei, insa, in acelasi timp, au dat de inteles ca isi pot permite sa ramana si fara gaz rusesc.
Premierul Azerbaidjanului, Artur Rasizade, a confirmat ca Baku a primit propunerea companiei "Gazprom" privind livrarea, in 2007, a gazului rusesc la pretul de 230 de dolari pentru mia de metri cubi si intr-o cantitate de 1,5 miliarde de metri cubi, ceea ce este de trei ori mai putin decat nivelul din 2006. "Aceste propuneri sunt analizate, insa nu pot spune care vor fi in mod concret pretul si cantitatea de gaz livrata", a declarat Rasizade. Potrivit premierului azer, Baku nu inten- tioneaza sa insiste asupra micsorarii pretului la gaz. "Unicul lucru pe care il pot spune, ca sa fiu bine inteles, este urmatorul: proprietarul resurselor (de gaz) este Rusia, iar ea a scos aceste preturi nu din burta, ci in conformitate cu tendintele pe plan mondial", a spus Rasizade. Pe de alta parte, a subliniat premierul azer, "presa si societatea se intreaba: de ce intr-un asemenea ritm si de ce exista exceptii?"

Probabil, in acest caz este vorba in primul rand de Armenia, care in 2007 va primi gaz la pretul de 110 dolari pentru mia de metri cubi. Azerbaidjanul intentioneaza sa-si asigure necesitatile de gaz din contul extractiei proprii. Partea rusa a reactionat cu intelegere la aceasta. Dupa cum a declarat Fradkov, "Azerbaidjanul implementeaz a noi capacitati (in extractia gazului) si Rusia se bucura foarte mult pentru aceasta". "Plecam de la ideea ca Azerbaidjanul va putea sa-si acopere necesitatile din propriile extractii", a adaugat premierul rus.

In realitate, un asemenea dialog reprezinta o negociere dura, explica ziarul rus. Azerbaidjanul da de inteles ca, daca Rusia doreste relatii de piata, ea le va avea, insa nu doar in aceasta chestiune, ci in intreg spectrul de relatii bilaterale. Aceasta inseamna ca Azerbaidjan nu va tine cont de opinia Rusiei referitor la Tbilisi si va veni in intampinarea Georgiei, in cazul in care liderii georgieni vor renunta la gazul rusesc. In acest context, cotidianul rus aminteste ca in data de 9 noiembrie la Kremlin se desfasurasera negocieri intre presedintii Rusiei si Azerbaidjanului.

La acea data, Vladimir Putin il rugase pe colegul sau sa nu vanda gaz Georgiei in cazul in care georgienii vor refuza sa cumpere gaz de la Rusia la pretul de 230 de dolari (pretul va fi micsorat daca georgienii vor accepta sa vanda Gazpromului sistemul lor de transport). Acum, Azerbaidjanul poate sa accepte cu constiinta impacata colaborarea cu Georgia, bazanduse pe "relatiile de piata" pe care le are cu Rusia. Cum s-ar spune, "nimic personal".

Tot la acea data, Vladimir Putin spera ca va convinge Azerbaidjanul sa acorde mai putina atentie GUAM - acest "bloc antirusesc" din spatiul postsovietic. Tocmai acum pentru destramarea definitiva a GUAM s-au conturat niste conditii destul de favorabile: in Ucraina nu mai exista un "premier portocaliu", care sa rapeasca treptat din ce in ce mai multe imputerniciri de la presedinte si care sa doreasca sa irite Rusia prin tot felul de gesturi antirusesti (iar participarea in GUAM este interpretata la Moscova tocmai in acest fel); Republica Moldova si-a restabilit chiar de curand bunele relatii cu Moscova, iar vinul ei a fost admis in pietele din Rusia. Mai raman Georgia si Azerbaidjanul.

Daca statul azer ar avea o atitudine mai rece fata de GUAM, atunci Georgia ar ramane singura. Acum, insa, este putin probabil ca Rusia sa reuseasca sa roage "pe baza de prietenie" Azerbaidjanul sa acorde mai putina atentie cooperarii in cadrul GUAM.

In sfarsit, presedintele Azerbaidjanului, Iliham Iliev, a declarat ca din cauza majorarii preturilor la gazul rusesc, statul azer ar putea opri tranzitul de exportare a petrolului prin conducta rusa. In acest fel, in spatiul postsovietic, notiunea de "piata" tinde sa se extinda. Daca inainte era vorba in special despre preturile la gaz, la ora actuala aceasta vizeaza din ce in ce mai mult relatiile politice, relatii care altadata erau construite tinand cont de interesele Rusiei.

Astazi, asemenea tari precum Azerbaidjanul si Kazahstanul - care din punct de vedere economic au cel mai mare potential de independenta fata de Rusia - au obtinut un motiv minunat care sa le permita sa-si transfere relatiile cu Rusia pe "sinele economiei de piata". Kazahstanul, de exemplu, a declarat ca va majora in mod substantial pretul la tranzitul de gaz, semnand marti, cu reprezentantii Comisiei Europene, un memorandum privind colaborarea in domeniul energetic. Documentul a fost semnat la finalul unor negocieri bilaterale, in prezenta presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, aflat intr-o vizita de lucru in Belgia, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Memorandumul recunoaste rolul-cheie al Kazahstanului in calitate de important producator de gaz si petrol in regiunea Caspica si cointeresarea reciproca a UE si Kazahstanului in intarirea cooperarii in sectorul energetic, precizeaza Politkom.Ru.

De asemenea, memorandumul vizeaza astfel de aspecte importante precum intarirea securitatii energetice si a cooperarii industriale. In ambele sfere au fost puse de acord Foile de parcurs ale cooperarii, se subliniaza in document. Chiar si premierul "prorus" Ianukovici a declarat miercuri ca Ucraina va cauta solutii care sa-i permita o crestere a independentei sale energetice fata de Rusia.

Drept raspuns, Rusia incearca deocamdata sa-si atinga doar obiectivele locale. Astfel, in situatia cu Azerbaidjanul calculul Rusiei se bazeaza doar pe faptul ca statul azer nu va putea sa exporte gaz in cantitatile necesare, deoarece va trebui sa acopere cantitatile lipsa rezultate din renuntarea la gazul rusesc. In acest context, Georgiei ii va fi greu sa se bazeze pe gazul azer.

In opinia publicatiei ruse, solutionand problemele intr-o directie, Rusia ajunge sa se confrunte cu ale pe alt plan. In orice caz este evidenta urmatoarea tendinta: in spatiul postsovietic incep sa se construiasca relatii bilaterale cu un caracter principial nou, bazate pe interese mai pragmatice, iar aceasta inseamna ca in aceasta zona se va accentua in mod semnificativ concurenta dintre Rusia si Occident, conchide ziarul rus.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 871 ori