IMERISSIA: Putin - Grecia isi va dubla importurile de gaze naturale dupa 2016

Joi, 20 Decembrie 2007, ora 11:52
1118 citiri
IMERISSIA: Putin - Grecia isi va dubla importurile de gaze naturale dupa 2016

IMERISSIA (Grecia) - Grecia vrea sa-si dubleze importurile de gaze naturale dupa 2016, cand se va construi noua conducta care va transporta energie din Siberia spre sudul Europei, a declarat presedintele Vladimir Putin, dupa cum transmit agentiile internationale de stiri.

"Grecia este interesata sa semneze noi acorduri dupa 2016, care sa dureze pana in 2040, pentru volumuri energetice aproape dublate", a spus Putin, dupa convorbirile avute cu premierul grec, Costas Karamanlis.
"Suntem gata sa lucram in acest sens, insa pentru cresterea volumului de gaze e nevoie de noi infrastructuri de transport", a spus Putin. Grecia consuma in total 3,2 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, dintre care 2,7 provin din Rusia.
Putin a mai spus ca Grecia sustine planurile ruse de construire a unui nou gazoduct pe sub nivelul Marii Negre, numit South Stream.

Gazoductul, ale carui costuri se ridica la 10 miliarde euro si a carui constructie este condusa de compania rusa Gazprom si cea italiana Eni, va exporta pana la 30 miliarde metri cubi de gaze naturale in Europa, suficient pentru a acoperi necesarul anual pentru o tara precum Spania.

Analistii considera ca proiectul South Stream constituie o provocare pentru proiectul rival Nabucco, ce ar trebui sa transporte gaze naturale din Azerbaidjan in sudul Europei, prin Turcia, in incercarea Uniunii Europene de a-si diversifica sursele de aprovizionare cu energie, pe langa cele din Rusia.

Pentru gazoductul South Stream, gazele naturale vor pleca din portul Novorossiisk, vor traversa 900 kilometri pe sub nivelul Marii Negre, vor ajunge pe litoralul maritim al Bulgariei si vor continua pe una din doua probabile trasee.

1. Daca va fi construit spre sud, conducta va trece prin Grecia si va ajunge in regiunea Puglia din Italia.
2. Daca va trece spre nord, gazele naturale vor tranzita prin Romania, Ungaria, Cehia si Austria, inainte de a ajunge in Italia.
Putin si Karamanlis au discutat, de asemenea, si despre noul acord semnat de comun acord cu Rusia, Bulgaria si Grecia, privind infiintarea companiei constructoare Burgas-Alexandroupolis, care va construi si va administra conducta transbalcanica ce va transporta gaze naturale rusesti din Bulgaria in Grecia, de unde vor fi reexportate.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.