Hodorkovski ramane in Rusia

Marti, 22 Iunie 2004, ora 11:38
1112 citiri

Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia si actionar principal al gigantului petrolier Yukos, nu intentioneaza sa plece din tara sa daca va fi declarat nevinovat.Afaceristul rus este acuzat de frauda si evaziune fiscala in valoare de un miliard de dolari.

Potrivit avocatului sau, Hodorkovski vrea sa ramana in Rusia, pentru a-si indeplini in continuare atributiile sociale si activitatile sale de caritate.

Hodorkovski este judecat impreuna cu unul dintre partenerii sai principali, Platon Lebedev, cei doi aflandu-se in arestul politiei din Moscova de aproape un an.

Alti doi reprezentanti ai oligarhiei ruse, Vladimir Gusinsky si Boris Berezovsky, s-au autoexilat, de teama ca vor fi arestati in ceea ce ei sustin ca este o vanatoare a Kremlinului, care incearca sa diminueze influenta cercurilor financiare ruse.

Analistii se asteapta ca Hodorkovski sa primeasca o sentinta usoara, in procesul pe care il considera motivate politic. In schimbul pedepsei nesemnificative, lui Hodorkovski i se va cere sa renunte la actiunile sale la Yukos sis a paraseasca Rusia, pentru a pierde influenta in aceasta tara, in perioada celui de-al doilea mandate al presedintelui Vladimir Putin.

Compania Yukos este amenintata cu falimentul, daca statul rus ii va cere sa achite imediat datoriile catre buget. Putin a declarat ca nu este interesat sa falimenteze Yukos, dar nu a precizat daca este dispus sa ajute la redresarea companiei.

"Hodorkovski este foarte preocupat, nu atat de soarta banilor si a actiunilor, ci de soarta companiei, pe care o considera copilul sau si care a fost si inca mai este cea mai buna companie din Rusia", a declarat avocatul magnatului rus.

Sursa: Financial Times