Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa e slaba, divizata si incoerenta

Europa e slaba, divizata si incoerenta
Intr-un editorial publicat in cotidianul britanic The Guardian, istoricul Timothy Garton Ash, una din cele mai importante voci ale spatiului public european, "strange" cateva concluzii alarmante pentru viitorul constructiei comunitare. Semnalul este clar: Uniunea Europeana, un edificiu institutional aproape perfect, e cvasi-invizibila pe scena internationala. "Fasia Gaza" si "criza gazului" o demonstreaza din plin, la inceputul unui an care poate livra testul decisiv pentru fezabilitatea politica a unei constructii ce trebuie sa prinda viata in afara saloanelor de protocol.

In ciuda eforturilor institutionale majore pe care le-a intreprins in ultimul deceniu, Europa ramane slaba si divizata atunci cand intra in contact cu lumea exterioara, remarca Garton Ash. "lncoerenta, duplicitara si iritanta - acestia sunt termenii in care este descrisa Uniunea Europeana in discutiile private de la Beijing si Washington", scrie istoricul la inceputul unui eseu care incearca sa descrie motivele pentru care criticile de mai sus ar putea fi reale.



"Uitati-va in ce degringolada ne aflam. Europa infrunta doua crize care ne ameninta simultan interesele si valorile. Conflictul din Gaza pune sub semnul intrebarii fiecare principiu pentru care Europa sustine ca lupta. Interesele noastre vitale sunt afectate, si asta nu doar pentru ca suferintele palestinienilor de acolo vor inflama suplimentar comunitatea musulmana care traieste in Europa. Mai mult, disputa ruso-ucrainiana a lasat cetatenii statelor comunitare est-europene sa tremure in apartamente neincalzite. Daca a ne proteja populatia de frig nu e un interes vital, atunci nu stiu ce mai este", scrie Garton Ash.



Pierduti in propria admiratie

Istoricul britanic pune sub semnul intrebarii reactia oficialilor europeni in fata crizelor invocate. Cele doua misiuni ale Uniunii trimise in Orientul Mijlociu pentru a rezolva conflictul palestino-israelian sunt pentru Garton Ash semnul unei profunde divizari de interese, dar mai ales al unei strategii schizofrenice. Intr-un moment in care Statele Unite sunt "blocate" de schimbarea mandatului prezidential, Europa "ar fi avut sansa sa arate ce poate. Si a facut-o: slabiciune, divizare, emfaza iritanta si sententiozitate stupida", noteaza extrem de critic columnistul The Guardian.



"In timp ce suferinta umana cauzata de disputa ruso-ucrainiana este mai putin acuta decat cea provocata in Gaza, esecul diplomatiei europene este si mai culpabil in acest caz. Cu toata puterea sa economica, Europa nu poate pune punct tragediei din Fasie fara ajutorul SUA. Lucrul nu mai e valabil insa cand vorbim de gazul rusesc. Daca am fi actionat dupa cum ne-au indemnat toti expertii si am fi creat o piata energetica comuna, daca toate cele 27 de state-membre ar fi actionat consistent si unitar fata de Moscova si Kiev, atunci n-am mai fi plonjat in debandada asta dezolanta", scrie Garton Ash, remarcand ca reactia europeana il face sa inteleaga atitudinea condescendenta, de mila, a Gazprom-ului si a lui Vladimir Putin.



Acasa zmei, afara miei

"De ce nu ne putem organiza eficient atunci cand vine vorba de gestiunea relatiilor externe? La noi acasa am realizat lucruri mari. Si totusi, in politica externa suntem tot acolo unde eram si in urma cu zece ani. Iar timpul nu este de partea noastra. China si India se ridica, iar incalzirea globala si proliferarea nucleara nu vor astepta dezbaterile noastre nesfarsite", avertizeaza istoricul britanic.



"In ultimul deceniu, ne-am concentrat exclusiv pe constructia institutionala si am ignorat-o pe cea politica. Cu toate erorile sale, Nicolas Sarkozy ne-a aratat in ultima jumatate de an ce impact poate avea o figura prezidentiala energica care sa reprezinte Europa", crede Garton Ash. Cu alte cuvinte, avem nevoie de interese, valori si instrumente europene, dar mai ales de "voci" coordonate si credibile care sa "vorbeasca" punctual interesele si principiile intregului continent.



Aux armes, citoyens!

Explica, simplu, istoricul britanic: "Institutiile sunt doar mijloace. Acolo unde exista vointa politica, va exista si o cale institutionala. Acolo insa unde nu exista vointa politica, cele mai bune aranjamente institutionale din lume nu vor rezolva problema. E necesar ca responsabilii europeni sa adreseze urgent chestiunea "lipsei de leadership" in Europa de astazi".



Garton Ash nu evita sa atinga si una din cele mai sensibile chestiuni ale spatiului comunitar contemporan: identitatea. Atata timp cat "Europa" ramane o constructie "de cabinet", fara "fire" precise care sa transporte, de jos in sus, vointa cetatenilor, si de sus in jos, sentimentul apartenentei, problemele nu se vor rezolva. "Este si vina noastra ca nu reactionam", incheie britanicul.



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1321 ori