DUMA: Comisia Europeana nu are obiectii impotriva South Stream

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 12:44
990 citiri
DUMA: Comisia Europeana nu are obiectii impotriva South Stream

DUMA (Bulgaria) - Comisia Europeana nu are nici un fel de obiectii impotriva participarii Bulgariei in proiectul ruso-italian privind gazoductul South Stream, care va concura proiectul Nabucco, pentru ca acestea se completeaza reciproc, a declarat, ieri, unul dintre purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene. Legat de proiect, ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov, a spus, ieri, pentru bTV: "Le-am spus rusilor ca sub 50% nu putem sa cadem si ca South Stream este Stalingradul nostru".

Comisia Europeana nu are obiectii. Daca South Stream va fi construit, prin acesta se va transporta mai mult gaz de la furnizorul traditional. "Prin urmare, el este ceva suplimentar", a mentionat Ferran Tarradellas, purtator de cuvant pe probleme energetice. El a subliniat ca Nabucco trebuie sa asigure aprovizionarea unor zone diferite. El este un proiect prioritar pentru Comisia Europeana. Celelalte proiecte nu sunt. UE doreste sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale si petrol. Bulgaria si-a anuntat participarea la proiectul South Stream in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin. De acest proiect sunt leate cinci state - Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria, care isi cauta un al saselea partener pentru realizarea gazoductului ce incepe din Marea Caspica, cel tarziu pana in 2012.

"Investitorii vor decide unde isi vor investi banii", a mai declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

"Cred ca proiectele South Stream si Nabucco pot sa se realizeze cu succes impreuna", a declarat directorul executiv al centralei termice "ENEL-Maritza Iztok", Enrico Viale, pentru presa, la Stara Zagora. "Astfel, exista posibilitatea ca gazul sa ajunga atat in Europa de Est, cat si in Europa de Vest", a mentionat acesta. ENEL este din 2003 proprietar majoritar la electrocentrala bulgara.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.