Criza gazelor: Putin umbla din nou la robinet

Joi, 05 Martie 2009, ora 14:52
1730 citiri
Criza gazelor: Putin umbla din nou la robinet

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat joi ca livrarile de gaz rusesc catre Ucraina si spre Europa vor fi din nou intrerupte, daca ucrainenii nu platesc pana sambata factura de gaz pentru luna februarie, relateaza AFP.

"Daca, in urma actiunilor serviciilor ucrainene de sercuritate la sediul companiei ucrainene Naftogaz plata nu va fi efectuata, atunci vom opri livrarile pentru consumatorii ucraineni si poate si pentru europeni", a spus el.

SBU investigheaza Naftogaz pentru confiscarea a 6,3 miliarde de metri cubi de gaz de la compania privata RosUkrEnergo, a declarat un sef adjunct al SBU, Valeri Horoskovski. Gazul luat de Naftogaz urma sa fie livrat de RosUkrEnergo clientilor sai - Romania, Polonia si Ungaria.

In sediul companiei Naftogaz au patruns miercuri 20 de persoane inarmate si cu cagule, a informat atunci purtatorul de cuvant Valentin Zemlianski. Grupul a intrat in sediul Naftogaz in jurul orei locale si a Romaniei 12.30. "I-au impins pe gardieni la o parte ca sa intre. Avem impresia ca incearca sa blocheze anumite birouri" si in special pe cel al adjunctului companiei, Igor Didenko, a spus purtatorul de cuvant.

Mitraliere, cagule negre, ciocniri intre fortele speciale si deputati: spectacolul inedit care a avut loc miercuri la sediul companiei Naftogaz marcheaza o noua agravare a conflictului dintre presedintele ucrainean si premierul sau, comenteaza AFP. "Liderii se cearta, subordonatii lor au de suferit", comenteaza o sursa apropiata Naftogaz, referindu-se la Viktor Iuscenko si la rivala sa Iulia Timosenko.

Aliati prooccidentali in timpul Revolutiei Portocalii de la sfarsitul anului 2004, care i-a adus la putere, ei au devenit dupa aceea dusmani, comportandu-se "ca niste caini", dupa cum a spus ambasadorul rus Viktor Cernomirdin. Rusia suspendase livrarile de gaz catre Ucraina in 1 ianuarie, provocand o indelungata criza care a afectat dur mai multe tari europene.

Un compromis a fost gasit in 19 ianuarie si aprovizionarile au fost reluate. Contractele incheiate atunci de Gazprom si Naftogaz au fost aprobate de premierul Iulia Timosenko, care a asistat la semnarea lor. Insa presedintele, aflat in conflict deschis cu Timosenko, a apreciat ca prevederile lor sunt contrare intereselor nationale.

Mai mult, Iuscenko a amenintat la un moment ca daca se va dovedi ca seful Naftogaz Oleg Dubina a fost supus la presiuni pentru a semna contractele, acestea vor fi anulate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#putin, # criza, # gaze , #stiri Vladimir Putin