Cel mai puternic oligarh "din umbra"

Luni, 14 Februarie 2011, ora 12:05
2721 citiri
Cel mai puternic oligarh "din umbra"

In timp ce Roman Abramovici si Oleg Deripaska nu s-au ferit sa-si etaleze averea in fata intregii lumi, miliardarul rus Alexander Mamut a preferat sa ramana cat se poate de ferit de ochii publicului larg.

Alexander Mamut, in varsta de 51 de ani, este probabil unul dintre cei mai puternici oligarhi despre care multa lume nici nu a auzit, informeaza The Telegraph.

Alaturi de Abramovici si Deripaska, a fost o prezenta importanta la Kremlin cat timp presedinte era Boris Yeltsin.

Mamut a jucat un rol cheie in sustinerea financiara a campaniei de re-alegere a lui Yeltsin, incheiata cu succes de altfel, construindu-si intre timp o serie de holdinguri, in sectorul financiar.

Potrivit articolului citat, oligarhul rus detin un pachet de actiuni semnificativ in cadrul celei mai mari companii de asigurari rusesti, Ingosstrakh. Acesta a mai detinut actiuni la banca de investitii Troika Dialog.

Criza financiara din Rusia anului '98 nu a lasat neatinse nici investitiile lui Mamut, care este avocat prin prisma studiilor si bancher din punctul de vedere al experientei.

Averea acestuia este estimata acum la 1,6 miliarde de dolari. Este in continuare apropiat de Kremlin, fiind considerat "omul lui Putin".

La sfarsitul anului 2007, Mamut s-a orientat catre industria media, cumparand platforma sociala de blogging LiveJournal, care a prins extrem de bine in randul userilor din Rusia.

Intr-un interviu acordat Daily Telegraph, Mamut spunea ca nu se considera un "oligarh" si ca prefera afacerile unde exista un element de creativitate.

"Nu poti sa faci afaceri fara bani, desigur, dar nu fac afaceri numai pentru bani", a declarat miliardarul rus in urma cu doi ani.

Si totusi, are cateva puncte in comun cu mai cunoscutii oligarhi. Microbist convins, a incercat fara succes sa cumpere echipa Blackburn Rovers. Are o casa in Kensington si un yacht in Marea Mediterana.

#oligarh, #oligarh rus, #vladimir putin , #stiri Vladimir Putin