Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Borisov a oprit construirea tronsonului Burgas-Alexandroupolis

Borisov a oprit construirea tronsonului Burgas-Alexandroupolis

Boiko Borisov a oprit construirea tronsonului bulgar al conductei petroliere Burgas-Alexandroupolis, proiect al Rusiei, Bulgariei si Greciei, invocand motive legate de mediu, relateaza RIA Novosti, informeaza NewsIn.

In 2007, Rusia, Grecia si Bulgaria au semnat un contract pentru construirea conductei. Insa lucrarile au fost amanate, dupa ce Bulgaria a format un nou Cabient, condus de Boiko Borisov, care a facut declaratii contradictorii legate de proiectele energetice cu Rusia.

Grecia a aprobat proiectul Borisov a spus ca respectiva conducta ar aduce riscul unei scurgeri de petrol si ar putea afecta flora si fauna.


Proiectul ar trebui imbunatatit in termeni de mediu, a spus Borisov la intalnirea cu premierul rus Vladimir Putin, sambata.


Ministerul bulgar al Mediului si-a exprimat saptamana trecuta rezerve serioase pe terma proiectului de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, care ar urma sa transporte petrol rusesc intre Marea Neagra si Marea Egee.


Ministerul a reprosat societatii eleno-ruso-bulgare, formata pentru realizarea proiectului, Transbalkan Pipeline, ca nu a precizat cum o eventuala scurgere ar afecta pescuitul, turismul si imobiliarul, in rapoartele sale privitoare la impactul asupra mediului.


"Masurile enumerate in rapoarte nu garanteaza ca o avarie nu ar provoca pagube ireversibile golfului Burgas, florei, faunei si turismului", potrivit ministerului.


Astfel, ministerul a furnizat un argument suplimentar guvernului bulgar, care si-a exprimat deja reticenta cu privire la acest proiect.


Acest proiect ar permite aducerea de petrol din Marea Caspica spre Europa evitand-se frecventata stramtoare Bosfor, dar ar trece prin zone naturale protejate din apropiere de Burgas.


Transbalkan Pipeline este invitata sa furnizeze, in doua luni, documente suplimentare legate de impactul asupra mediului.


Daca rapoartele societatii nu vor obtine aprobarea ministerului, vor fi organizate dezabteri publice in zonele vizate, ostile acestui proiect.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1091 ori