Anders Fogh Rasmussen: NATO va trimite forte in baze noi in estul Europei

Miercuri, 27 August 2014, ora 15:44
1074 citiri
Anders Fogh Rasmussen: NATO va trimite forte in baze noi in estul Europei

NATO va trimite forte in baze noi din estul Europei ca raspuns la criza din Ucraina si in incercarea de a descuraja noi actiuni ale presedintelui rus Vladimir Putin care ar putea afecta statele baltice, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen intr-un interviu publicat miercuri in mai multe publicatii europene, informeaza Euractiv.

Citat de The Guardian, Rasmussen a declarat ca la summitul NATO din 4-5 septembrie din Marea Britanie, unde este invitat si presedintele ucrainean Petro Porosenko, se vor depasi diviziunile din cadrul Aliantei Nord-Atlantice si vor fi aprobate noi desfasurari de forte la frontierele Rusiei - o decizie care cu siguranta va declansa o reactie puternica din partea Moscovei, noteaza Euractiv.

Secretarul general a NATO s-a referit de asemenea la noi masuri pentru sporirea securitatii Ucrainei, 'modernizarea' fortelor sale armate si acordarea de sprijin tarii pentru a contracara amenintarea din partea Rusiei.

Nato va adopta un plan pentru consolidarea capacitatii de raspuns a trupelor

Cei 28 de membri ai Aliantei Nord-Atlantice urmeaza sa adopte saptamana viitoare la summit un plan (Readiness action plan, RAP) care vizeaza consolidarea capacitatii de raspuns a trupelor, in special in cadrul fortei de reactie rapida, care, in prezent, are nevoie de mai multe saptamani pentru a se mobiliza.

Acest plan are drept obiectiv 'crearea unui varf de lance in cadrul acestei forte de reactie care sa poata raspunde extrem de rapid in acest mediu complet nou din Europa', in conditiile in care 'rusii pot, intr-un termen foarte scurt, sa transforme un exercitiu militar major intr-o ofensiva militara'.

'Pentru a putea oferi astfel de reactii rapide este nevoie de unele facilitati de primire in tarile gazda. Iar acest lucru include pre-instalarea de bunuri, de echipament, pregatirea infrastructurii, baze, sedii centrale. Ceea ce conteaza este ca, in viitor, se va putea observa o prezenta mai vizibila a NATO in est', a subliniat Rasmussen.

Intrebat de AFP, un oficial NATO a declarat ca Rasmussen 'nu s-a referit la baze permanente in Europa de Est' si a folosit termenul de 'desfasurari' (de trupe), amintind ca masurile luate de NATO sunt in continuare 'defensive'.

#NATO Fogh, #trupe Europa , #stiri Vladimir Putin