Alerta rosie pentru Putin: Medvedev isi pregateste "armata de denuntatori"

Luni, 21 Februarie 2011, ora 12:29
2292 citiri
Alerta rosie pentru Putin: Medvedev isi pregateste "armata de denuntatori"

In ultimii ani, cativa oficiali locali, politisti sau antreprenori rusi au inceput sa spele in public rufele murdare ale conducerii. Cele mai multe dintre plangeri erau facute la adresa primului ministru Vladimir Putin, caruia nu-i ramanea decat sa se foloseasca de aceste plangeri, pentru a pune lucrurile la punct, in maniera-i caracteristica, sporindu-si astfel ratingul personal, noteaza revista americana Time. 

Lucrurile tind sa se schimbe pentru Putin. In ultimul timp, avertizorii de integritate au reusit sa faca multi cetateni rusi sa se intrebe daca Putin este intr-adevar "omul rau".

Revista Time da exemplul unei judecatoare-asistent de 42 de ani care a dezvaluit presei ca seful ei, care a prelungit sentinta oligarhului rus Mikhail Khodorkovsky cu inca 6 ani de inchisoare peste cei 8 pe care i-a executat, a actionat sub controlul constant al altor judecatori de la o curte superioara.

Judecatorul, care a negat afirmatiile asistentei dar pe care nu a concediat-o si nici nu a actionat-o in instanta pentru calomnie, aproape ca ar fi facut un atac de cord cand a fost pus sa citeasca un verdict pe care nu l-a stabilit el insusi.

Nu putini au fost observatorii care au sustinut ca procesul Khodorkovsky a fost unul politic, o parte a razbunarii pusa la cale de Putin pentru magnatul petrolului care a indraznit sa-l provoace la inceputul anilor 2000.

Insa marturia citata de Time este prima sursa din interior care confirma aranjarea procesului. Ceea ce-l pune pe Putin intr-o lumina proasta.

Cazul Khodorkovsky este o parte importanta a mostenirii sale politice, Putin afirmand de multe ori in ultimii ani ca totul s-a facut "ca la carte".

Premierul rus nu a facut nicio declaratie in legatura cu acuzatiile aduse de femeie, care nu au fost preluate de televiziunile nationale.

Nici publicul nu a crezut-o intru totul. Nimeni nu a crezut ca o fosta bucatareasa, ajuns in sistemul juridic, s-a trezit peste noapte cu dorinta de a scoate adevarul la iveala, din pur simt moral.

"In Rusia, cand o persoana se intoarce impotriva sistemului este tratata in cel mai bun caz precum Don Quijote. De obicei insa, este suspectata ca are un motiv ascuns, de obicei lacomia", spune un analist politic citat de Time.

Femeia este doar o veriga dintr-un lung lant de denuntatori, care au iesit la lumina in ultimul timp. Printre ei, omul de afaceri Sergei Kolesnikov a declarat in decembrie ca a fost implicat in construirea in secret a unui palat de cel putin 1 miliard de dolari pentru Putin.

Sursa banilor ar fi fost "cotizatiile" venite de la super-bogatii Rusiei.

Purtatorul de cuvant al lui Putin a respins acuzatiile.

Un alt investitor rus, Alexei Navalny, a publicat in noiembrie o serie de documente in care se arata o posibila frauda de 4 miliarde de dolari comisa de conducerea Transneft, despre care se spune ca ar avea legatura cu Putin.

In replica, singura reactie a lui Putin a fost sa laude manangementul companiei de stat.

"Aceste documente au fost pregatite de mult timp si au fost publicate atent", spune presedintele Centrului pentru Studierea Elitelor din Moscova, care crede ca in spatele lor se afla nimeni altul decat Dmitri Medvedev.

Scopul ar fi decredibilizarea lui Putin, in fata opiniei publice, in pregatirea pentru alegerile de anul viitor, in care cei doi vor fi adversari.

Desi atat Putin cat si Medvedev au declarat ca vor decide in mod amical cine va candida in 2012, niciunul dintre ei nu va renunta la Kremlin, fara lupta.

Pe de o parte, Putin nu isi face mari griji in ceea ce priveste aceasta provocare.

Se bucura inca de sprijinul oferit de birocrati, politisti si militari, piese importante in orice lupta pentru putere.

Daca insa recentele acuzatii vor naste repulsie morala in randul sustinatorilor lui Putin, atunci ar avea motive de ingrijorare.

#vladimir putin, #oligarh rus, #dmitri medvedev, #denuntatori, #rusia, #putin , #stiri Vladimir Putin