Xi Jinping si Vladimir Putin, prieteni buni sau aliati de nevoie?

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 10:20
3241 citiri
Xi Jinping si Vladimir Putin, prieteni buni sau aliati de nevoie?
Foto: South China Morning Post

Relatia dintre presedintele Chinei, Xi Jinping, si cel al Rusiei, Vladimir Putin, a facut pana acum sa curga rauri de cerneala in presa internationala.

De la preluarea functiilor, cei doi s-au intalnit in 10 randuri, serband la un moment dat chiar si ziua lui Putin impreuna - eveniment celebrat cu sandvisuri udate cu vodca ruseasca, spre bucuria fotografilor.

Dincolo de cancanuri, cei doi lideri se dovedesc in egala masura actori talentati, care joaca rolul unor prieteni desavarsiti, cand, de fapt, tot ce-i uneste e teama de acelasi inamic comun, dezvaluie William Johnson, consultant american specializat in relatiile cu China, intr-o analiza de pe blogul agentiei Reuters.

Alianta strategica

Istoria agitata a relatiilor ruso-chineze este prea bine cunoscuta pentru a nu ridica un semn de intrebare asupra legaturii stranse inchegate recent intre cele doua state, una definita de presedintele chinez drept "cea mai strategica relatie bilaterala".

Xi si Putin au nevoie unul de celalalt pentru a face fata pericolului reprezentat de Statele Unite si aliatii sai, crede Johnson.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, extinderea NATO si aparitia Uniunii Europene, doua forte ajunse pana la frontierele Rusiei, l-au facut pe Putin sa critice Occidentul pentru tratarea tarii sale ca pe un inamic.

Prezenta Statelor Unite pe continentul asiatic, atat ca influenta economica, cat si cu trupe, starneste de asemenea nervozitatea Beijingului.

China vede in pivotul american din Asia o limita trasata pentru a bloca cresterea influentei sale in regiune.

Atat Putin, cat si Xi vad in aceaste masuri o uzurpare a drepturilor detinute de statele lor secole la rand, iar pozitia lor defensiva in fata aceluiasi adversar i-a fortat sa recurga la o alianta de circumstanta, sustine Johnson.

O mana spala pe alta

China a oferit deja un debuseu pentru gazele naturale si petrolul rusesc, ajutand astfel Moscova sa se tina pe picioare in fata sanctiunilor dictate de Occident pentru declansarea crizei din Ucraina.

In timp ce o parte dintre analisti cred ca noile contracte de furnizare de combustibil semnate intre Rusia si China functioneaza ca o forma de asistenta financiara mascata, o alta explicatie vizeaza interesul Beijingului de a-si asigura rezervele necesare pentru reluarea cresterii economice.

In acelasi timp, China ar putea face pasul de la centralele pe carbune la un combustibil mai putin poluant, traseul gazoductelor si oleoductelor dintre Rusia si China fiind ferite astfel si de influenta flotei americane din Pacific.

Pe doua flancuri

Deloc de neglijat este si interesul crescand al Rusiei pentru zona Pacificului.

Folosirea recenta a bazei aeriene Cam Ranh Bay din Vietnam de catre aviatia militara rusa pentru a reloca o serie de nave de alimentare a bombardierelor de raza lunga complica incercarile Statelor Unite de a incheia un parteneriat militar cu Vietnamul.

Acest evenimnent lasa loc liber Chinei de a exercita presiuni in zonele revendicate de Beijing in Marea Chinei de Sud.

In acelasi timp, redeschiderea discutiilor dintre Rusia si Japonia pe tema disputei teritoriale asupra ahipelagului Kurilelor din Pacificul de Nord clatina iarasi pozitia Statelor Unite in zona.

In legea lor

Aceste actiuni ar trebui sa evidentieze clar pentru oficialii de la Washington ca atat Rusia, cat si China raman impasibile la solicitarile de a se conforma regulilor internationale, preferand sa marsaluiasca in cadente diferite fata de restul lumii, crede Johnson.

De altfel, mentalitatea liderilor lor este ca nu au de ce sa accepte alt sistem de reguli in afara celui propriu.

In opinia acestora, Rusia si China odata puse impreuna pot tine piept oricarei aliante ridicate impotriva lor.

Atata timp cat Statele Unite si aliatii sai occidentali vor incerca sa izoleze si sa marginalizeze in acelasi timp Rusia si China, aceasta vor raspunde printr-o alianta proprie, fara a avea nevoie de alte ajutoare pentru a face fata presiunii exercitate de Occident.

Un joc dublu

Statele Unite nu ar avea cum sa-l opreasca pe Putin sa caute ajutorul Chinei, aceasta reprezentand ultima sa sansa de a tine economia rusa pe linia de plutire.

China, pe de alta parte, nu are nevoie de Rusia in aceeasi masura.

De fapt, in acest moment, China si-ar dori mai degraba o deschidere spre Vest decat o tovarasie stransa cu Vladimir Putin.

Cu siguranta, China se arata ingrijorata de Vladimir Putin, dar nu pentru ca acesta este imprevizibil, ci doar pentru ca este rus, iar chinezii se feresc din rasputeri de vecinii din Rusia, sustine Johnson.

Lansand o serie de masuri indelung asteptate, Statele Unite ar avea in acest moment sansa de a-si imbunatati pozitia fata de China, punand sfarsit si mascaradei intretinute cu zambete false de Xi si Putin.

Efort minim

In primul rand, Washingtonul va trebui sa manifeste retinere in disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud, mai ales ca nu are nicio miza in zona.

Simpla scuza ca interventiile americane in aceste discutii sunt generate de nevoia de a-si proteja unul dintre aliati, Filipine, e falsa.

Alianta dintre Statele Unite si Filipine vizeaza un tratat de aparare comuna, nu negocieri pe tema granitelor maritime.

In al doilea rand, Washingtonul ar trebui sa renunte la a mai tine morala Beijingului pe tema Conventiei ONU referitoare la Dreptul Maritim, in conditiile in care nici Statele Unite nu au semnat conventia respectiva.

Pentru a raci relatiile dintre China si Rusia, americanii nu trebuie decat sa se abtina de la interventii neavenite, predici si de la asumarea rolului de arbitru al rutelor maritime. Efortul parca nici nu ar fi atat de mare, incheie expertul american.

William Johnson este un fost ofiter si diplomat american, care a predat la Academia Fortelor Aeriene din SUA, a servit in Comandamentul Special al SUA din Pacific, iar in clipa de fata este consultant al Scolii Postuniversitare Navale pe probleme legate de politica Beijingului.

#alianta Rusia China, #prietenie Vladimir Putin Xi Jinping, #interventie americana zona Pacificului , #Presedintele Rusiei