Vladimir Putin considera ca Internetul este un proiect CIA

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 09:25
1421 citiri
Vladimir Putin considera ca Internetul este un proiect CIA

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, joi, in cadrul unui unui seminar media, ca Internetul este un proiect dezvoltat de Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite (SUA), in acest context Rusia avand datoria de a-si proteja interesele online.

"Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA si inca se dezvolta in acest fel", a declarat Vladimir Putin, potrivit Mediafax.

"Pentru a rezista acestor influente, Rusia trebuie sa lupte pentru protejarea propriilor interese in domeniul online", a explicat presedintele Rusiei, citat de Huffington Post.

Un blogger rus i s-a plans presedintelui Putin ca site-uri straine dar si principalul motor rus de cautare online - Yandex - stocheaza informatii pe servere din strainatate, situatie ce risca sa afecteze siguranta nationala a Rusiei.

In replica, Putin a mentionat "presiuni" exercitate asupra Yandex la inceput, subliniind ca administratorul site-ului a preferat sa se inregistreze in Olanda "nu doar din ratiuni fiscale, ci si pentru alte motive".

Kremlinul inaspreste controlul asupra Internetului

Kremlinul a intensificat masurile pentru exercitarea unui control mai mare in mediile online, in contextul in care activistii opozitiei folosesc site-uri de socializare pentru promovarea ideilor si organizarea de proteste.

Parlamentul rus a adoptat saptamana trecuta o lege care obliga platformele online de socializare sa aiba serverele in Rusia si sa pastreze datele cel putin sase luni. In plus, principala retea rusa de socializare online - VKontakte - este detinuta de oameni de afaceri apropiati ai lui Vladimir Putin.

Valoarea actiunilor companiei a inregistrat o scadere de 5% joi, chiar daca Vladimir Putin nu a lansat amenintari specifice la adresa Yandex.

#vladimir putin, #internet proiect CIA, #motor cautare online Yandex , #Presedintele Rusiei