Turcii joaca tare: Atat SUA, cat si Rusia au nevoie de Ankara in razboiul din Siria

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 14:45
6383 citiri
Turcii joaca tare: Atat SUA, cat si Rusia au nevoie de Ankara in razboiul din Siria
Foto: Kremlin

Turcia a devenit prima tara membra NATO care a doborat un avion rusesc in ultima jumatate de secol, iar, in vreme ce liderii Aliantei se zbat sa detensioneze relatiile cu Moscova, seful statului turc jura sa pazeasca si mai strasnic spatiul aerian al tarii.

Presedintele turc Recep Erdogan este decis sa speculeze la maxim momentul care ii permite sa joace dupa cum vrea intre cele doua tabere reprezentate de Moscova si Washington, constientizand ca ambele tari au nevoie de sprijinul Ankarei in razboiul din Siria, remarca reporterii Bloomberg.

Ankara, calul troian din NATO

Doborarea avionului rusesc Sukhoi 24 a fost un avertisment dat de Ankara celor care tind sa uite de interesul special pe care Turcia il manifesta fata de Siria, ca si de faptul ca ofensiva declansata impotriva rebelilor kurzi si a presedintelui sirian al Assad conteaza mai mult decat lupta impotriva Statului Islamic.

"Statele Unite si Europa sunt asteptate sa isi manifeste public suportul pentru Turcia, dar, in particular, liderii occidentali vor avea mari suspiciuni asupra actiunii drastrice initiate de Erdogan", considera Naz Masraff, director pe Europa al firmei de consultanta de riscuri politice Eurasia Group.

"In interiorul NATO, miscarea lui Erdogan va fi privita, cel mai probabil, ca o eroare", mai spune analistul de la Eurasia Group.

Interese diferite

A doua mare forta militara a coalitiei internationale implicate in razboiul sirian, Turcia, sustine ca, la fel ca si Statele Unite, doreste sa inlature de la putere regimul lui Bashar al Assad, dar refuza cu orice pret ca acest lucru sa se faca cu ajutorul rebelilor kurzi.

Intre timp, Uniunea Europeana este asteptata la Ankara cu "peschesul" pentru gazduirea de catre turci a celor 2,2 milioane de refuigiati sirieni si irakieni intrati in aceasta tara.

Totodata, presedintele Erdogan spera sa convinga liderii de la Bruxelles de necesitatea crearii unei zone tampon cu spatiul aerian inchis in care sa fie adapostiti refugiatii sirieni.

Dintre vecini, Turcia impartaseste si cea mai lunga frontiera comuna cu Siria, iar sperantele lui Erdogan de a juca un rol cheie in rezolvarea conflictului din tara vecina si a pune capat crizei refugiatilor care destrama Europa par sa fi fost date peste cap de amestecul Rusiei.

Interventia militara a Moscovei, petrecuta la sfarsitul lunii septembrie a luat prin surprindere coalitia internationala condusa de Statele Unite.

Raidurile aeriene ale rusilor au vizat atat tinte ale gruparii jihadiste Statul Islamic, cat si ale rebelilor care lupta impotriva trupelor regimului al Assad, iar NATO a refuzat din start sa isi coordoneze atacurile aeriene cu cele ale rusilor.

Un atentat al unui terorist sinucigas al Statului Islamic a ucis peste 100 de persoane in Ankara, pe 10 octombrie, in vreme ce fortele de securitate ale Turciei erau ocupate cu contracararea pericolului reprezentat de extremistii kurzi din PKK.

"Daca este sa aleaga intre combaterea Statului Islamic si cea a gruparii PKK Turcia va alege ultima varianta, pe motiv ca Partidul Muncitoresc al Kurzilor reprezinta o amenintare la securitatea sa nationala", spune Sami Nader, directorul Institutului Levantin de Afaceri Strategice din Beirut.

Fetele diferite ale lui Erdogan

Doborarea avionului rusesc Sukhoi-24 de catre doua F-16 din dotarea aviatiei din Turcia vine ca o surpriza daca e sa ne amintim ca, cu aproape o saptamana in urma Vladimir Putin si Recep Erdogan se intalnisera in cadrul summitului G-20 gazduit de Turcia.

La plecare, Putin chiar declarase ca Erdogan se dovedeste o persoana deschisa, chiar daca are si abilitatile unui negociator dur in obtinerea unei solutii politice convenabile in problema siriana.

Acum, cele doua tabere manifesta alta atitudine una fata de cealalta. Turcia a crescut numarul patrulelor aeriene din zona de granite, in vreme ce ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a dat jos haina diplomatiei acuzand Ankara ca a recurs la un gest premeditat.

Dar, deznodamantul conflictului din Siria depinde acum din ce in ce mai mult de deciziile viitoare pe care le vor lua oficialii turci, crede Kamran Bokhari, lector in probleme de Securitate nationala in cadrul Universitatii din Ottawa.

"Turcia este principalul actor care va determina viitorul Siriei. Statele Unite se bazeaza pe Ankara pentru a gestiona problema siriana pe termen lung.

Chiar daca Turcia manifesta scepticism in fata acestui rol principal, realitatea ii va face pe liderii de la Ankara sa se implice si mai mult in problema pe masura ce timpul va trece", crede Bokhari.

#razboi Siria, #interese politice Turcia, #avion rusesc doborat Turcia, #vladimir putin , #Presedintele Rusiei