Tsipras grabeste intalnirea cu Putin. Acesta sa fie asul din maneca sa?

Luni, 23 Martie 2015, ora 14:07
3048 citiri
Tsipras grabeste intalnirea cu Putin. Acesta sa fie asul din maneca sa?
Foto: Bild

Sansele Greciei de a ramane in zona euro vor fi transate in cursul acestei saptamani, insa cele mai sumbre scenarii indica o rasturnare de situatie demna de Oscar: "Daca Merkel nu-i face pe plac, Tsipras isi ia jucariile si pleaca la Moscova", spun unii analisti.

Premierul Alexis Tsipras a luat deja drumul Berlinului, in incercarea de a obtine o ultima solutie de compromis din partea Angelei Merkel, in timp ce oficialii Bancii Centrale Europene vor decide in cursul acestei saptamani daca vor inaspri controlul impus asupra bancilor elene.

In cazul unui esec in negocierile cu Europa, Greciei pare sa nu-i mai ramana decat sansa unei intelegeri cu Moscova, lucru care ar adauga o dimensiune geostrategica in criza zonei euro, opineaza analistii revistei Market Watch.

Tsipras bate la portile Moscovei

Grecia pare deja decisa sa recurga la acesta solutie de avarie, prim-ministrul Tsipras devansand termenul intalnirii oficiale cu Vladimir Putin cu aproape o luna.

Tsipras a anuntat ca va merge la Moscova la inceputul lunii viitoare, in loc de luna mai, asa cum convenisera initial cei doi lideri.

Pusi in fata unei blocade ridicata de creditorii din zona euro si amenintati cu un noul val de masuri de austeritate, grecii cocheteaza tot mai evident cu ideea de a cere ajutor din partea Rusiei.

Economia Greciei poate parea infima comparativ cu restul zonei euro, dar pozitia sa geostrategica, la rascrucea Asiei, Europei si a Orientului Mijlociu, ramane unul din atuurile ravnite de marile puteri de pe glob.

Este si motivul pentru care Statele Unite au facut tot posibilul in perioada postbelica de a tine Grecia cat mai departe de influenta lagarului comunist constituit in jurul URSS, acordandu-i din prima statutul de membru NATO.

Pierduti in strategii

In randul liderilor europeni se fac auzite deja destule critici privind proasta gestionare a conflictului din Ucraina, multi dintre acestia sustinand ca guvernului de la Kiev trebuia sa i se ceara un raspuns mai clar in privinta optiunilor sale in relatia cu Bruxellesul, cat si cu Moscova.

In cazul Greciei, situatia pare sa fie gestionata si mai prost, pozitionarea in functie de indicatorii economici stabiliti ca etalon al zonei euro riscand nu doar sa excluda Grecia din grupul celor 18 state, ci si sa distruga eforturile depuse in cei 70 de ani pentru consolidarea taberei occidentale.

Ca raspuns, Tsipras continua sa sfideze incapatanarea celorlalti lideri europeni, oficialii de la Atena refuzand sa sustina o teleconferinta cu omologii lor pe tema chestiunilor tehnice care stau in spatele acordarii imprmutului pe termen scurt.

Sperante limitate

In schimb, guvernantii eleni incearca sa duca problema dincolo de convenientele legale ale unui contract incheiat intre creditori si debitor, deschizand discutii pe tema solidaritatii europene si a crizei umanitare cu care se confrunta Grecia.

Intalnirile de saptamana trecuta, din cadrul summit-ului european si reluarea discutiilor cu Angela Merkel si alti oficiali germani ii dau sperante lui Tsipras ca inca mai poate schimba mentalitatea ingusta a oficialilor europeni pentru a negocia un set de masuri care sa repuna economia elena in miscare.

Merkel, in schimb, nu s-a ferit sa mentioneze ca nimeni nu poate astepta gasirea unei solutii la problema greceasca dupa doar cateva discutii oficiale.

Alarma la Wahington

Declaratia liderului german da si mai mare insemnatate vizitei grabite a lui Tsipras la Moscova.

Membrii Syriza nu s-au sfiit sa-si revendice radacinile politice din marxism si Partidul Comunist din Grecia.

O legatura suplimentara intre Moscova si Atena o joaca si Biserica Ortodoxa.

Cei care cred ca Putin danseaza pe sfoara si nu isi permite riscul de a-si indrepta atentia catre Grecia subestimeaza viziunea neabatuta a liderului rus de a consolida pozitia geostrategica a tarii sale.

NATO este deja in stare de alerta in zona tarilor baltice si a Poloniei dupa incursiunile rusesti pe teritoriul ucrainean, iar Washingtonul priveste cu ingrijorare extinderea influentei Kremlinului in flancul sud-estic al Europei.

Presiune americana

Secretarul de stat Victoria Nuland a dat deja un prim semnal asupra riscului de a pierde Grecia ca aliat prin simpla sa prezenta la Atena in cursul saptamanii trecute.

Fotografia care o infatisa pe Nuland conversand relaxat cu Tsipras era menita sa detensioneze pozitia crispata a Bruxelles-ului si Berlinului in chestiunea greceasca.

Greu de crezut insa ca Statele Unite vor interveni direct pentru a sustine Grecia atata timp cat conflictul din Ucraina tinde sa se acutizeze, iar negocierile pe tema programului nuclear al Iranului nu par sa-si gaseasca o solutie.

Cel mai probabil, americanii vor continua sa exercite o presiune constanta asupra liderilor europeni pentru a rezolva aceasta problema fara a expune continentul riscurilor economice sau geopolitice.

Dar situatia nu este tocmai incurajatoare atata vreme cat liderii politici ai Europei au antecedente nenumarate de miopie politica in momentele de criza.

Piciorul in prag

In Ucraina, la fel ca si in cazul destramarii Iugoslaviei, liderii politici ai Europei se arata orbi la realitatile geopolitice, jucand o carte menita de a multumi alegatorii de pe plan intern.

In problema iugoslava, SUA au intervenit direct pentru a opri dezastrul din jurul "butoiului cu pulbere" din Balcani si nu este exclus sa puna piciorul in prag pentru a-i trezi la realitate pe europenii confruntati cu problema Greciei.

Pana acum, toate rundele de negocieri dintre eleni si Berlin s-au desfasurat de parca nemtii detineau toate atuurile in maneca.

Se pare, totusi, ca Tsipras are cartea lui ascunsa si nu se teme s-o foloseasca.

#alianta Grecia Rusia, #intalnire Vladimir Putin Alexis Tsipras, #pozitie geostrategica grecia, #ajutor rusesc Grecia , #Presedintele Rusiei