Topul celor mai mari pericole care pandesc Europa: Putin, mai rau decat criza

Marti, 09 Iunie 2015, ora 09:30
4039 citiri
Topul celor mai mari pericole care pandesc Europa: Putin, mai rau decat criza
Foto: Kremlin.ru

Desi pericolele Grexit si Brexit - iesirea Greciei din zona euro, respectiv a Marii Britanii din UE - tin prima pagina a ziarelor, o alta amenintare planeaza asupra Europei.

Un sondaj recent la care au raspuns 50 de politicieni si analisti europeni si americani din cadrul grupului Politico Transatlantic Caucus vad in Vladimir Putin principala provocare pe care Europa o are de depasit in perioada urmatoare, arata Politico.

Din raspunsurile oferite de membrii Politico Transatlantic Caucus, Putin iese in evidenta ca o amenintare mai reala decat criza economica.

28 dintre respondenti il considera pe presedintele rus mai amenintator decat economica sovaielnica a continentului.

De asemenea, 44 din 50 de oameni politici si analisti intervievati nu vad o imbunatatire a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia in cursul acestui an.

Alti 15 respondenti au catalogat situatia economica din Europa ca fiind a doua amenintare la adresa securitatii UE, in timp ce ascensiunea partidelor extremiste ocupa locul al treilea, cu 13 voturi.

In ordine urmeaza: criza imigrantilor, amenintarea teroristilor islamisti, Brexit, Grexit si dizolvarea Uniunii Europene.

Schimbare profunda

Sondajul a fost efectuat cu doar cateva zile inaintea deschiderii lucrarilor summit-ului G7 din Germania, pe fondul unor solicitari tot mai dese de ridicare a sanctiunilor impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina.

In opinia unui analist european, participant la sondaj, toata lumea tinde sa ignore profundele implicatii ale crizei din Ucraina.

"Adancimea crizei inregistrate in relatia cu Rusia este adeseori subestimata. Asistam la o schimbare sistemica ale carei implicatii depasesc Ucraina si poate chiar si pe Putin", a declarat acesta.

Marea Britanie ramane

Amenintarea insularilor de a parasi Uniunea Europeana nu este luata in serios de respondentii sondajului. 42 din cele 50 de persoane intervievate cred ca britanicii vor ramane in continuare in Uniune.

Ceva mai complicat se arata rezultatul in privinta concesiilor pe care David Cameron le va obtine in urma negocierilor cu Bruxellesul.

50% cred ca tratatul incheiat intre Marea Britanie si UE nu va cunoaste nicio modificare, in timp ce restul dau ca sigure schimbari partiale sau totale ale acestuia.

Confuzia poate fi alimentata si de atitudinea afisata de Angela Merkel si Francois Hollande.

In timp ce Merkel a plusat din prima pe tema negocierilor pentru pastrarea Regatului Unit in cadrul Uniunii, francezii nu au afisat o disponibilitatea prea mare in a schimba conditiile de aderare pentru vecinii britanici.

De altfel, unul dintre oficialii francezi intervievati in cadrul sondajului a recunoscut ca ar fi de acord cu modificarea tratatului care sta la baza aderarii Marii Britanii, daca de cerintele insularilor vor beneficia apoi toate statele membre.

Imigrantii, buni pentru Europa

In privinta refugiatilor care iau cu asalt coastele Mediteranei, majoritatea respondentilor (35) considera ca acestia ar trebui gazduiti in UE.

24 din respondenti cred ca relocarea lor ar trebui facuta in urma cererilor voluntare din partea guvernelor statelor membre.

"Europa va avea nevoie de imigranti pentru a-si rezolva problema demografica. Trebuie doar sa-si puna la punct regulile prin care poate sa-i trieze pe azilanti si refugiati de imigrantii sositi din motive economice", a raspuns un oficial britanic.

Francezii nu privesc nici ei cu ingrijorare fenomenul, dupa cum reflecta raspunsul unui analist din Hexagon: "Europa este alcatuita din 500 de milioane de persoane. 40.000 de refugiati inseamna foarte putin".

#sondal Politico amenintari UE, #vladimir putin, #brexit, #dizolvare UE , #Presedintele Rusiei