Summitul G7 de la Soci: Occidentului nu ii este usor sa-l izoleze pe Putin

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 11:40
1244 citiri
Summitul G7 de la Soci: Occidentului nu ii este usor sa-l izoleze pe Putin

Presedintele rus Vladimir Putin trebuia sa fie un paria la summitul G8 de la Soci, care a fost in cele din urma anulat si retrogradat la G7 (cele mai industrializate tari ale lumii). Acesta se reuneste saptamana aceasta la Bruxelles, iar liderul rus va fi in centrul atentiei joi si vineri pe plajele din Normandia, comenteaza France Presse.

Occidentul, in frunte cu SUA, a pretins mult in ultimele luni ca vrea 'izolarea' Rusiei - in plan diplomatic si economic - in scopul de a o pedepsi pentru 'anexarea' Crimeii si 'destabilizarea' estului Ucrainei.

Dar participarea locatarului Kremlinului la ceremoniile de vineri ocazionate de Debarcarea aliatilor in Normandia la 6 iunie 1944 pare inevitabila. Liderii celor trei mari puteri europene - Germania, Franta si Marea Britanie - si-au programat intalniri bilaterale cu presedintele Putin.

Cancelarul german Angela Merkel se va intalni cu Putin vineri dimineata, chiar inainte de ceremoniile oficiale dedicate Debarcarii. In cadrul evenimentului din Normandia, premierul britanic David Cameron va avea, de asemenea, discutii cu liderul de la Kremlin.

In cele din urma, Putin va onora un dineu programat vineri la ora 21:00 la Palatul Elysee, oferit de omologul sau francez Francois Hollande, care anterior va lua cina cu presedintele american Barack Obama intr-un restaurant parizian. De partea americana, Casa Alba insista de cateva saptamani asupra faptului ca Obama si Putin nu se vor intalni in Franta.

Dar cu toate acestea, ei isi vor intretaia pasii vineri la un pranz in Normandia, in castelul Benouville, dupa ceremoniile de la Ouistreham (nord-vestul Frantei), pentru prima oara dupa izbucnirea crizei ucrainene la sfarsitul anului 2013, chiar daca cei doi lideri au vorbit in mod repetat la telefon de atunci.

"Sunt sigur ca-l voi vedea. El va fi acolo", a spus laconic presedintele SUA marti la Varsovia.

Un om greu de ignorat

Aceasta activitate diplomatica intensa, a doua zi dupa summitul G7 miercuri si joi la Bruxelles-deci, fara Rusia - arata ca Occidentul intampina mari dificultati in a ostraciza Moscova, in pofida celei mai grave crize de la incheierea razboiului rece.

Berlinul si Londra au relatii economice si energetice importante cu Rusia. Parisul a vandut deja doua nave de razboi, a caror livrare este prevazuta pentru acest an si anul viitor, ceea ce a declansat furia Washingtonului. Europenii si americanii spera sa poata vedea inceputul 'detensionarii' si al 'dialogului' la care fac apel de luni de zile, odata cu retragerea a aproximativ 40.000 de soldati rusi, comasati la frontiera ucraineana si alegerea presedintelui ucrainean Petro Porosenko.

Acesta din urma are prevazuta o intalnire cu Obama miercuri dimineata la Varsovia si a fost invitat si la ceremoniile din Normandia. Presedintele american l-a indemnat cu o zi in urma pe Vladimir Putin sa aiba o intrevedere cu omologul sau ucrainean.

Liderul rus "poate decide, dupa ce a inceput acum sa-si retraga trupele de la granita, poate utiliza, de asemenea, influenta sa asupra separatistilor (...) de a se intalni cu presedintele ales al Ucrainei si de a recunoaste legitimitatea alegerilor" din Ucraina, a indemnat Obama.

"Aceasta este ceea ce-i voi spune daca il voi vedea in public. Asta e ceea ce i-am spus in privat", a declarat seful executivului american. Barack Obama a adaugat ca "spera ca David Cameron si Francois Hollande vor insista pe aceleasi puncte" pe langa seful statului rus.

De fapt, in ceea ce priveste Ucraina "suntem increzatori ca suntem pe aceeasi lungime de unda cu partenerii nostri" europeni, a declarat pentru AFP un inalt responsabil american, care il insoteste pe Barack Obama in turneul sau european, negand orice disensiune in cadrul taberei occidentale in privinta Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza ucraineana, #presedinte rus, #vladimir putin, #angela merkel , #Presedintele Rusiei