Rusii s-au retras de ochii lumii: Israelul sustine ca Putin mentine o prezenta aeriana masiva in Siria

Marti, 29 Martie 2016, ora 13:00
4590 citiri
Rusii s-au retras de ochii lumii: Israelul sustine ca Putin mentine o prezenta aeriana masiva in Siria
Foto: Youtube

Anuntul facut la jumatatea acestei luni de catre presedintele rus Vladimir Putin privind retragerea fortelor aeriene din Siria a starnit destule speculatii privind jocurile politice efectuate de Kremlin inainte de inceperea negocierilor de pace de la Geneva.

Exista insa si oficiali care nu cred in varianta prezentata de Moscova, asa cum sunt cei din fortele aeriene ale Israelului, care sustin ca aeronavele Moscovei sunt in continuare prezente in numar mare in bazele din Siria, conform portalului Defense News.

Rotire de trupe

Comandantii fortelor aeriene ale Israelului sustin ca rusii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le inlocui cu elicoptere de atac, prezenta militara a Rusiei in aceasta tara fiind in continuare substantiala.

" (Putin - n.red.) a schimbat formatiile de lupta, dar nu a evacuat (trupele - n.red.) ", a explicat un oficial al armatiei israeliene referindu-se la presedintele rus.

"A adus diverse echipamente de lupta si a retras din cele care nu se mai dovedeau de folos. Acum pune si mai mult accent pe sprijinul aerian cu ajutorul elicopterelor de lupta", a explicat ofiterul de rang inalt din cadrul fortelor aeriene israeliene.

Acesta a refuzat sa precizeze un numar al aeronavelor pe care Rusia le-ar mentine in bazele din Siria, dar a precizat ca sprijinul aerian asigurat de Moscova trupelor lui Assad ramane robust.

"Nu intram in detalii privin numarul aeronavelor, dar inca mentin o forta semnificativa acolo cu care pot face ce vor", a mai spus oficialul israelian.

S-au dat de gol

Conform declaratiilor oficiale, Moscova trebuia sa-si retraga cea mai mare parte din trupe pana pe 20 martie. Atacul fortelor siriene asupra orasului Palmyra, ocupat de teroristii Statului Islamic, derulat in 26 martie, a beneficiat insa de sprijinul aerian al trupelor din Rusia.

Conform unui raport al Comandamentului Aerospatial al Rusiei, aeronavele din Siria au reusit sa distruga cu aceasta ocazie 8 centre de comanda ISIL, 12 fortarete, 80 de teroristi, 2 tancuri, 3 arme de artilerie si 6 depozite de munitii in cele 40 de raiduri efectuate in acea zi.

De la declaratia privind retragerea fortelor aeriene, facuta de Putin pe 14 martie, Rusia ar fi trebuit sa retraga in trei transe bombardierele Su-24M, Su-35 si Su-25, ca si aeronavele de transport Il-76 si Tu-154 prezente pe frontul din Siria.

Serviciile de informatii israeliene sustin insa ca datele din teren confirma faptul ca nici nu se pune problema ca Rusia sa cedeze atat de usor avanposturile cucerite in Siria.

In plus, nu exista niciun semn ca rusii ar fi retras bateriile antiariene de rachete S400 care sunt pozitionate acum in regiunea de granita cu Turcia.

"Ne-am dat seama ca acestea sunt pozitionate astfel pentru a preveni o alta ciocnire cu Turcia", a explicat reprezentantul fortelor aeriene din Israel, referindu-se la incidentul din 24 noiembrie 2015, cand aviatia turca a doborat un avion militar rusesc la granita cu Siria.

"Daca ar vrea sa-si indrepte radarele bateriilor de rachete catre noi, ar putea face acest lucru foarte rapid. Insa, acest lucru ar constitui o schimbare majora in planurile Moscovei si nu credem ca au in intentie acest lucru", a mai spus oficialul israelian.

Iranul, tinut in frau

Pe de alta parte, israelienii, care au un acord de coordonare a operatiunilor aeriene cu Moscova, se bucura ca, pentru moment, nu se intrevede nicio sansa ca Iranul, un alt aliat al regimului Bashar al Assad, sa ocupe o pozitie dominanta in Siria.

"Prezenta fortelor aeriene ale Iranului in Siria ar fi ceva ce nu am putea accepta atat de usor. Ar fi o schimbare majora, dar, pentru moment, nu o vad posibila. Ba din contra. Vad ca iranienii se retrag", a mai spus ofiterul israelian.

Iranul a inceput sa retraga masiv din soldatii miscarii Hezbollah, care au luptat alaturi de trupele lui Assad in Siria, inlocuindu-i cu forte de dimensiuni mai reduse din randul Corpului de Garda Revolutionar din Iran (IRGC).

Pe de alta parte, un raport de analiza din 27 martie al Meir Amit, Centrul de Informatii impotriva Terorismului din Israel, subliniaza faptul ca Teheranul ar putea arunca in lupta trupe regulate ale armatei pe frontul din Siria.

Oficialii israelieni sustin ca aceasta vine ca urmare a crearii unei axe militare Rusia-Siria-Iran si Hezbollah, mutare favorizata de incheierea acordului nuclear intre Teheran si marile puteri militare in vara anului trecut.

"La doua luni dupa incheierea acordului, axa militara a luat forma. Este un moment favorabil pentru acest proiect sustinut de Putin, iar faca acordul nuclear nu ar fi putut avea loc", a mai spus sursa din interiorul Fortelor Aeriene Israeliene.

#interventie militara Rusia, #razboi Siria, #forte aeriene Rusia, #armament rusesc Siria, #servicii informatii Israel , #Presedintele Rusiei