Rusia aprinde discutiile despre Siria: Cine sunt, de fapt, teroristii?

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 15:59
7043 citiri
Rusia aprinde discutiile despre Siria: Cine sunt, de fapt, teroristii?
Foto: Kremlin

Oferta Moscovei privind medierea discutiilor dintre guvernul de la Damasc si organizatiile militare rebele din Siria are si cateva conditii stricte. Rusii vor ca inainte de demararea negocierilor sa se faca lumina in privinta gruparilor teroriste de pe teritoriul sirian.

Chestiunea nu este vazuta cu ochi buni de sustinatorii occidentali ai gruparilor armate ale opozitiei siriene si nici de observatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care insista ca Moscova sa nu puna preconditii, relateaza Bloomberg.

"Desemnati teroristii!"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a cerut ca marile puteri militare implicate in conflictul din Siria sa intocmeasca lista cu gruparile teroriste inainte ca orice negociere de pace intre fortele regimului Assad si rebelii sirieni sa aiba loc.

Situatia ar putea naste tensiuni in randul coalitiei internationale conduse de Statele Unite, in acest moment Turcia acuzand gruparea rebelilor kurzi din Siria de terorism, desi Washingtonul ii foloseste ca aliati impotriva ISIS si a trupelor guvernamentale.

Razboiul civil din Siria a dus la moartea a 250.000 de civili, plecarea din tara a peste 4 milioane de oameni si a permis gruparii jihadiste Statul Islamic si altor organizatii teroriste sa ocupe vaste teritorii in interiorul tarii.

In acelasi timp, interventiile militare ale fortelor straine au adancit tensiunile dintre Rusia si Iran pe de-o parte si Statele Unite si aliatii sai pe de alta.

Saptamana trecuta, la Viena, intalnirea sefilor diplomatiei din Rusia, SUA, Iran, China, UE si din tari ale Orientului Mijlociu nu a adus nimic nou in peisaj, partile nereusind sa ajunga la un acord pe tema pastrarii sau indepartarii lui Bashar al Assad din fruntea Siriei.

A reprezentat totusi un pas inainte, pntru ca a reusit sa aseze la masa discutiilor, maestrii "papusari" externi care dicteaza actiunile diverselor grupuri armate din Siria.

Acum, ministrul Lavrov sustine ca vor trebui intocmite doua liste clare. "Pe prima vor intra organizatiile teroriste, in cazul carora nu se va respecta acordul de incetare a focului pe care speram sa il atingem prin aceste discutii.

In lista a doua vor fi trecute organizatiile opozitiei care isi vor desemna reprezentanti la negocierile cu guvernul sirian ce se vor derula sub auspiciile ONU", a precizat ministrul rus de Externe.

Discutii libere

Lavrov a purtat o convorbire telefonica pe aceasta tema si cu omologul sau american John Kerry.

Seful diplomatiei americane a anuntat ca este de asteptat ca negocierile pe tema Siriei sa se reia in doua saptamani, dar ca nu se intrevede o solutie rapida de detensionare a conflictului.

In acelasi timp, observatorul ONU pentru Siria, de Mistura, a insistat ca discutiile intre fortele guvernamentale si cele ale opozitiei sa se deruleze cat mai rapid fara preconditii impuse de mediatorii externi.

"Au nevoie sa faca ceea ce am vazut in Viena. Trebuie sa inceapa dialogul, iar ONU este pregatita pentru acest lucru", a declarat Staffan de Mistura.

Statele Unite si aliatii sai insista pentru debarcarea rapida a dictatorului sirian, in vreme ce Rusia se declara un sustinator al lui Assad si sustine ca doar alegerile electorale ce vor fi organizate in viitor ar putea decide viitorul politic al acestuia.

In septembrie, Rusia a inceput o ampla operatiune militara aeriana in Siria impotriva ISIS, dar si a altor forte rebele, fiind prima interventie militara externa a Moscovei in ultimele 3 decenii.

Luna trecuta, presedintele Vladimir Putin l-a primit in vizita la Moscova pe Bashar al-Assad, cei doi discutand varianta unui proiect politic in care dictatorul sirian sa ramana in fruntea statului dupa ce asigura intrarea la guvernare a unor reprezentanti ai opozitiei.

#razboi civil Siria, #negocieri pace Siria, #grupari teroriste Siria, #vladimir putin, #Bashar al Assad , #Presedintele Rusiei

Curs valutar

1 EUR = 4.9708 RON

0.0024

1 USD = 4.7332 RON

-0.0006
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  5. Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
  6. O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
  7. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  8. Argentina nu mai are deficit bugetar pentru prima dată după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"
  9. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  10. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă