Putin vrea sa doboare avioanele Turciei care intra in Siria: Sa vedem daca mai zboara pe-acolo!

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 16:48
3989 citiri
Putin vrea sa doboare avioanele Turciei care intra in Siria: Sa vedem daca mai zboara pe-acolo!
Foto: Kremlin

Vladimir Putin a continuat seria declaratiilor belicoase la adresa Turciei inclusiv in discursul sau anual adresat populatiei. Dupa incidentul de la finalul lunii trecute, in care aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, presedintele Rusiei ameninta cu masuri dure.

Putin a declarat ca, atata vreme cat fortele militare ruse vor efectua operatiuni in Siria, au ordin sa doboare orice avion militar turc surprins in spatiul aerian al acestei tari, anunta Bloomberg.

Ochi pentru ochi

"Turcia s-a obisnuit sa violeze spatiul aerian al Siriei tot timpul. Sa vedem daca acum vor mai incerca sa zboare pe acolo", a afirmat liderul de la Kremlin, referindu-se la sistemul aerian S-400 deplasat de curand in zona de conflict din Orientul Mijlociu.

Doborarea avionului rusesc de catre fortele aeriene ale unui stat NATO, primul incident de acest fel din ultimele sase decenii, a survenit la aproape doua luni dupa ce Moscova a decis sa intervina in razboiul civil din Siria in urma unei solicitari venite din partea regimului Assad.

Interventia militara a Rusiei este vazuta ca una care complica eforturile depuse de Statele Unite si aliatii din regiune pentru a pune capat razboiului civil care dureaza de aproape 4 ani si jumatate si a lasat in urma peste 250.000 de morti.

Putin a reamintit ca nu este de acord ca factori externi sa decida viitorul politic al Siriei, dar a mentionat si ca Moscova si Washingtonul au legat punti de comunicare pentru gasirea unei solutii de pace si formarea unui nou guvern la Damasc.

Pozitia Rusiei coincide in mare cu cea exprimata de Statele Unite in rezolutia care urmeaza sa fie discutata vineri, 18 decembrie, la sediul ONU din New York, a explicat presedintele rus.

Fara perdea

"Rusia va face tot ce-i sta in putinta pentru a rezolva criza din Siria", a afirmat Vladimir Putin insistand inca o data asupra scuzelor pe care le astepta de la Ankara pentru gestul provocator.

"Oficialii turci ar fi trebuit sa sune si sa se scuze pentru acest incident", a spus liderul de la Kremin in conferinta de presa.

Totodata, Putin neaga faptul ca ar suspecta Washingtonul de o implicare in doborarea avionului rusesc, dar nu exclude varianta in care oficiali de la Ankara sa fi crezut ca fac un serviciu aliatului de peste Atlantic.

"Daca cineva din Turcia decide ca este cazul sa-i pupe pe americani in anumite parti ale corpului nu pot sa-mi dau eu cu parerea daca face bine sau nu", a transat Putin subiectul.

Oficiali de rang inalt de la Ankara si Moscova sustin ca temperamentele vulcanice de care dau dovada atat Recep Erdogan, cat si Vladimir Putin pot duce la astfel de schimburi de replici fara perdea, pentru ca niciunul nu vrea sa lase impresia ca a facut un pas inapoi.

Solutii alternative

Cei doi sefi de stat, Putin (63 de ani) si Erdogan (61 de ani), manifesta nu doar acelasi temperament volatil, cat si ambitii similare in ceea ce priveste rolul lor politic in istoria tarii, ambii avand si porecle adecvate - tar, respectiv sultan.

Pana la incidentul din 24 noiembrie, cei doi dezvoltasera o relatie apropiata bazata atat pe ambitiile similar manifestate de fiecare dintre ei, cat si pe stilul autoritar de a conduce.

Acum, tensiunile ivite intre Moscova si Ankara nu mai lasa prea multe sanse de colaborare in viitorul apropiat, iar sanctiunile economice dictate de Rusia impotriva Turciei il fac pe Erdogan sa caute solutii alternative.

Luna aceasta, presedintele Turciei a zburat in Qatar pentru a gasi o alternativa la alimentarea cu gaz din Rusia, declarand in acelasi timp ca si Ankara va initia contramasuri la sanctiunile aplicate de rusi.

"Si ce credea, ca o sa fugim? Asta nu este stilul in care Rusia rezolva aceste probleme", a mai spus Putin.

#razboi Siria, #vladimir putin, #amenintari Turcia, #avion rusesc doborat Turcia , #Presedintele Rusiei