Putin vrea sa dea Microsoft afara din Rusia

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 18:03
11623 citiri
Putin vrea sa dea Microsoft afara din Rusia
Foto: Kremlin

Produsele Microsoft au intrat sub embargo la Moscova, dupa ce presedintele Vladimir Putin a facut apel la autoritati si companiile locale sa renunte la tehnologia IT de import.

6.000 de computere vor inlocui programele Microsoft Exchange si Outlook cu sistemele de e-mail dezvoltate de compania de stat Rostelecom PJSC. Alte 600.000 de calculatoare ar putea opta pentru programe dezvoltate de firma rusa New Cloud Technologies, care sa inlocuiasca celebrele Microsoft Windows si Office, relateaza Quartz.

Rusia a pus un accent deosebit pe dezvoltarea solutiilor IT locale, dupa ce SUA si UE au impus sanctiuni economice odata cu anexarea Crimeii in martie 2014 si declansarea crizei din estul Ucrainei.

Sanctiunile au pus obstacole in colaborarea firmelor occidentale cu partenerii din Rusia, iar efectul se vede in diminuarea expunerii unor corporatii precum Microsoft si Oracle pe aceasta piata, a carei valoare era estimata inca la 3 miliarde de dolari in urma cu un an.

Mai nou, seful Autoritatii de Reglementare in Comunicatii din Rusia, German Klimenko, a decis sa impuna impozite de 18% pentru aplicatiile vandute de companii precum Apple si Google pe piata interna.

Decizia luata de rusi nu este singulara; din 2014, Beijingul a interzis de asemenea importul de tehnologie IT pentru institutiile publice din China.

Bancile, armata, companiile de stat si agentiile guvernamentale au fost institutiile vizate de hotararea guvernului chinez.

Decizia a venit pe fondul unor probleme de securitate invocate de presedintele chinez Xi Jinping, cel care a si initiat aceasta masura.

Primul pas a fost facut in orasul Siping, din nord-estul Chinei, unde programele Windows din institutiile publice au fost inlocuite cu sisteme de operare NeoKylin produse in China, iar serverele de provenienta occidentala au fost schimbate cu unele produse de Inspur Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#embargou Rusia, #piata software Rusia, #microsoft, #vladimir putin, #import tehnologie IT Rusia , #Presedintele Rusiei