Putin vrea autonomie tech: Renuntati la software-ul de import sau veti pierde

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 11:15
5081 citiri
Putin vrea autonomie tech: Renuntati la software-ul de import sau veti pierde
Foto: Wired

Presedintele Rusiei trimite un avertisment industriei locale IT, in care cere companiilior sa renunte cat mai rapid la software-ul de provenienta straina, in caz contrar riscand sa piarda contractele cu statul.

Chestiunea este vazuta de liderul de la Kremlin ca una ce vizeaza securitatea cibernetica a Rusiei, avertismentul fiind transmis la sfarsitul saptamanii trecute in anumite cercuri apropiate de sfera puterii de la Moscova, informeaza CNBC.

"In termeni de securitate, sunt anumite aspecte care se dovedesc de o importanta majora pentru stat si pentru a asigura viata in anumite sectoare sau regiuni", a declarat Putin, conform agentiei Interfax.

"Daca veti continua sa importati programe soft si piese hardware in cantitati mari, la un moment dat statul va va spune: Nu putem cumpara asta, pentru ca exista un buton altundeva care, odata apasat, poate prabusi intreg sistemul. Ar fi bine sa aveti asta in minte!", a avertizat Putin.

Institutiile de stat din Rusia au renuntat treptat sa mai cumpere tehnologie produsa in Occident, bazandu-se pe programe de operare create de companiile locale. Cu toate acestea, firmele de IT din Rusia sunt in continuare dependente de programe software si produse de import.

Oficiali din jurul lui Putin au admis ca noile masuri vizeaza intarirea securitatii cibernetice a Rusiei mai mult decat o reducere a costurilor de import, Kremlinul temandu-se de vulnerabilitatile pe care sistemele informatice din tara le au in fata serviciilor secrete din Occident.

In acelasi timp, mai multe tari din Vest vad in Rusia mai mult un agresor in sfera securitatii ciberntice, decat o victima a atacurilor online, un exemplu fiind campaniile de dezinformare online si presupusele atacuri cibernetice derulate in perioada campaniei electorale prezidentiale din SUA. Moscova a negat insa aceste acuzatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
#firme IT Rusia, #vladimir putin, #hackeri Rusia, #securitate cibernetica , #Presedintele Rusiei