Putin: Nimeni nu ar trebui sa utilizeze catastrofa aeriana din Ucraina in scopuri egoiste

Luni, 21 Iulie 2014, ora 09:36
1120 citiri
Putin: Nimeni nu ar trebui sa utilizeze catastrofa aeriana din Ucraina in scopuri egoiste

Nimeni nu ar trebui sa utilizeze prabusirea avionului de linie malaezian Boeing 777 in Ucraina pentru a-si atinge propriile scopuri politice egoiste, a declarat duminica seara presedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de agentia de presa RIA Novosti.

"In legatura cu evenimentele tragice care s-au produs deasupra Donetkului, as vrea inca o data sa vorbesc despre modul in care Rusia se raporteaza la evenimentele care se petrec in Ucraina. Noi nu o data am chemat partile beligerante sa puna capat varsarii de sange si sa se aseze la masa negocierilor", a afirmat presedintele rus, intr-un interviu la postul de televiziune Rossia-24.

"Pot spune cu toata convingerea ca, daca la 28 iunie actiunile militare nu ar fi fost reluate in Ucraina, aceasta tragedie cu siguranta nu ar fi avut loc", a subliniat el, atragand atentia ca "nimeni nu ar trebui si nu are dreptul de a folosi aceasta tragedie pentru a-si atinge propriile scopuri politice egoiste. Astfel de evenimente ar trebui sa uneasca oamenii, nu sa-i dezbine", a mai spus Putin.

"In ceea ce o priveste, Rusia va face tot ceea ce depinde de ea pentru ca diferendul din estul Ucrainei sa treaca din faza sa actuala militara in faza discutiilor la masa tratativelor prin mijloace exclusiv diplomatice si pasnice", a indicat liderul rus.

Vladimir Putin a mai afirmat ca ancheta prabusirii avionului malaezian in Ucraina ar trebui sa se deruleze sub egida ICAO (Organizatia Internationala a Aviatiei Civile) si ca trebuie facut totul pentru a asigura siguranta expertilor internationali la locul accidentului.

"Astazi actioneaza deja acolo reprezentanti ai Donbasului, Donetkului, ai Ministerului pentru Situatii de Urgenta al Ucrainei, experti malaezieni. Dar aceasta nu este suficient', a remarcat presedintele rus. Este important ca la locul catastrofei aeriene sa actioneze o echipa completa de experti sub egida ICAO, a unei comisii internationale corespunzatoare. Trebuie facut totul pentru a asigura securitatea deplina si absoluta a acesteia, pentru a asigura coridoarele umanitare necesare", a afirmat Putin.

Cauzele catastrofei aeriene nu sunt deocamdata clare, scrie RIA Novosti, amintind ca din luna aprilie trupele guvernamentale ucrainene desfasoara o operatiune militara in aceasta zona "impotriva locuitorilor Donbasului care s-au revoltat impotriva loviturii de stat din februarie", cand presedintele Viktor Ianukovici a fost destituit de parlament in urma unor ample actiuni de protest.

In cadrul acestei operatiuni, fortele ucrainene utilizeaza aviatia militara, artileria si lansatoare de rachete multiple, conform agentiei de presa ruse. Tehnica militara din dotarea armatei ucrainene dateaza din epoca URSS, astfel incat utilizarea ei astazi ar putea duce la repetarea tragediei aeriene din 2001, cand un avion de pasageri rusesc a fost doborat deasupra Marii Negre.

Atunci o racheta S-300 a doborat un Tu-154, pe ruta Tel-Aviv-Novosibirsk, in timpul unor aplicatii ale unitatilor antiaeriene ale armatei ucrainene. Toate cele 78 de persoane - 66 de pasageri, dintre care majoritatea cetateni israelieni, plus 12 membri ai echipajului - au murit.

De cealalta parte, Kievul, Occidentul si SUA sustin ca avionul de linie malaezian cu 298 de persoane la bord a fost doborat la 17 iulie de o racheta ruseasca sol-aer din cadrul complexului 'Buk' in zona controlata de rebelii prorusi.

#catastrofa aeriana Ucraina, #vladimir putin , #Presedintele Rusiei