Gazele lui Putin incalzesc Budapesta: Orban, de partea Rusiei

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 10:00
3386 citiri
Gazele lui Putin incalzesc Budapesta: Orban, de partea Rusiei
Foto: Russia Today

Nimic n-a lasat sa se intrevada, marti seara, faptul ca presedintele Vladimir Putin si gazda sa, Viktor Orban, apartin unor lumi diferite aflate in plin conflict diplomatic.

Liderul de la Kremlin a fost primit la Budapesta intr-o atmosfera total diferita de raceala cu care este privit de alti lideri europeni.

De altfel, Putin se afla la prima vizita oficiala intr-un stat din Uniunea Europeana dupa initierea sanctiunilor economice de catre UE si Statele Unite, arata agentia Reuters.

Probleme arzatoare

Cei doi lideri politici au discutat mai multe ore despre cea mai arzatoare problema a Ungariei, contractul de livrare a gazelor naturale din Rusia.

In cele din urma, piedica principala din calea semnarii unui nou contract, clauza privind plata gazului comandat dar neconsumat de unguri, pare sa fi fost depasita.

Premierul Viktor Orban sustine ca s-a ajuns la o solutie in care cantitatile de gaz neconsumate sa fie "reportate" in contractul viitor si platite doar la momentul livrarii.

Seful guvernului de la Budapesta a demonstrat ca noua intelegere negociata cu Vladimir Putin apropie si mai mult partidul de guvernamant din Ungaria de orbita Kremlinului.

"Suntem convinsi ca izolarea Rusiei de Europa nu este un lucru rational. Cine crede ca economia Europei poate fi competitiva fara cooperarea cu Rusia sau ca securitatea energetica a Europei poate exista fara resursele energetice ale Rusiei alearga dupa cai verzi pe pereti", a declarat Viktor Oban, dupa intalnirea cu presedintele Putin.

Putin sondeaza piata pentru Turkish Stream

Orban si Putin au analizat si situatia care a dus la rezilierea unilaterala de catre Moscova a proiectului South Stream, presedintele rus impingand in fata gazdei sale varianta gazoductului Rusia-Turcia, cunoscut si sub numele Turkish Stream.

"Daca nu ne mai pune Comisia Europeana bete in roate, in esenta, vom putea realiza o parte din vechiul proiect South Stream pe teritoriul Turciei", a declarat Vladimir Putin.

In varianta Turkish Stream, gazul rusesc ar urma sa fie transportat prin Turcia si sa intre in Europa prin Grecia si tarile din zona Balcanilor.

Cu o zi inainte de venirea lui Putin, Viktor Orban a efectuat o vizita fulger la Belgrad pentru a discuta problema aprovizionarii cu gaze naturale cu oficialii din guvernul Serbiei.

Orban, lasat din brate de moguli

Derapajele premierului Ungariei de la politica stabilita de Bruxelles s-au intetit in ultimul an, acesta manifestandu-si deseori simpatia fata de Vladimir Putin si regimul sau.

Deja reprezetantii ambasadelor occidentale din Budapesta sustin ca Ungaria nu mai este privita cu ochi buni in cancelariile vestice, ca urmare a atractiei resimtite de premierul Orban fata de Kremlin.

Orban pierde insa teren si pe plan intern. Vizita lui Vladimir Putin in capitala Ungariei a fost marcata de un mars de protest al locuitorilor orasului, care au afirmat ca nu vor sa redevina o colonie ruseasca.

In acelasi timp, unul dintre cei mai puternici aliati ai lui Viktor Orban, mogulul constructiilor Lajos Simicska este in plin conflict cu premierul.

Acesta este si unul dintre membrii vechi ai Fidesz si de-a lungul timpului a indeplinit si rolul de trezorier al partidului.

Simicska este patronul Kozgep, un trust de constructii gigant din Ungaria, dar detine si mai multe publicatii si posturi de televiziune din Budapesta.

Ruptura intre cei doi a survenit dupa introducerea unor noi impozite de catre guvernul Orban fix pe domeniile de activitate in care firmele lui Simicska detin monopolul pe piata.

La inceputul acestei luni, Lajos Simicska l-a acuzat pe Orban ca a deviat de la patforma anticomunista si antidictatoriala pe care FIDESZ a avut-o in campanie.

"L-am sustinut atata vreme cat a vrut sa inlature ramasitele comuniste ramase inca in sistem. Dar construirea unei noi dictaturi nu a fost parte a intelegerii noastre. Nu o sa fiu partas la asa ceva", a declarat Simicska, intr-un interviu din saptamanalul Magyar Narancs.

#intalnire Putin Orban, #negocieri contract livrare gaz, #gazoduct Rusia Turcia, #critici Viktor Orban , #Presedintele Rusiei