Putin ii va amnistia pe condamnatii pentru infractiuni economice

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 14:28
1571 citiri
Putin ii va amnistia pe condamnatii pentru infractiuni economice

Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat vineri de acord cu amnistierea in anumite conditii a celor incarcerati pentru infractiuni economice si a cerut Parlamentului sa voteze o lege in acest sens inaintea vacantei de vara.

"Proiectul legii amnistiei a fost elaborat de mediul de afaceri si de catre deputatii Dumei. Sunt gata sa-l aprob si cer Dumei sa-l examineze si sa-l voteze", a precizat liderul rus in timpul forumului economic de la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

"Contez pe faptul ca acest lucru se va face cat mai repede, inaintea vacantei de vara", a adaugat el, avertizand insa ca de amnistie nu vor putea sa beneficieze falsificatorii de bani, autorii "raidurilor" impotriva companiilor si nici cei condamnati pentru infractiuni comise cu violenta.

Liderul de la Kremlin a subliniat ca legea ii vizeaza numai pe cei condamnati pentru prima data, ceea ce inseamna ca de ea nu va putea sa profite si fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, care a fost condamnat de doua ori - in 2005 si 2010. El a fost arestat in anul 2003, impreuna cu asociatul sau Platon Lebedev, amandoi fiind condamnati doi ani mai tarziu pentru escrocherie si frauda fiscala, apoi pentru furt in 2010, in al doilea proces. In urma condamnarilor respective si a schimbarii legislatiei, Hodorkovski ar urma sa stea in inchisoare pana in octombrie 2014.

Comentand anuntul lui Putin, avocatul lui Hodorkovski spune ca este vorba despre o "facatura" de amnistie si ca in opinia sa "este nevoie de o amnistie care sa corespunda amplorii problemei".

Presedintele rus a respins in luna mai un proiect le lege privind amnistia, argumentand ca de o asemenea decizie nu trebuie sa beneficieze toti cei 240.000 de condamnati pentru infractiuni economice.

Potrivit AFP, numerosi observatori si reprezentanti ai mediului de afaceri rus considera ca multe persoane au fost condamnate pentru fapte pe care noua legislatie nu le mai pedepseste cu inchisoarea. In plus, unele asociatii sesizeaza ca, in cazul multor condamnari, justitia este suspectata ca ar fi fost folosita drept un instrument pentru reglari de conturi.

#amnistie infractiuni economice Rusia, #Putin oameni afaceri Rusia, #Vladimir Putin bogati Rusia , #Presedintele Rusiei