NATO intra in era Trump: Seful Aliantei spera sa existe dialog cu Rusia

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 13:16
2415 citiri
NATO intra in era Trump: Seful Aliantei spera sa existe dialog cu Rusia
Foto: NATO

Seful NATO Jens Stoltenberg a lansat o invitatie la dialog Rusiei, in speranta ca, daca exista comunicare intre Kremlin si Alianta, momentele de tensiune intre cele doua tabere vor fi mai putine sau dezamorsate mai repede.

Desi nu este prima oara cand Stoltenberg face astfel de declaratii, faptul ca ele vin dupa ce presedintele ales al SUA Donald Trump a stabilit, intr-o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, sa intareasca relatiile dintre cele doua tari, a starnit numeroase comentarii in presa internationala despre cum va arata Alianta Nord-Atlantica in era Trump.

"Mesajul NATO a fost ca noi ne dorim un dialog cu Rusia. Este cel mai mare vecin al nostru si, in mod special, cand tensiunile ating cote inalte si intalnim diferite probleme de securitate este bine sa avem un dialog", a apreciat secretarul general al NATO, citat de Arab News

Cu toate acestea, problema anexarii Crimeei de la Ucraina ramane un punct fierbinte in cadrul discutiilor dintre cele doua parti.

"Nu vom accepta niciodata violarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Ucrainei", a mai spus Stoltenberg.

Vocea sa a fost dublata si de cea a ministrului Apararii din Germania, Ursula von der Leyen, care a declarant sec: "Este important sa nu ne uitam principiile".

In doi ani si jumatate de la anexarea peninsulei ucrainiene, Rusia a mutat un adevarat arsenal in zona, iar Kremlinul sustine ca teritoriul este unul rusesc si nu poate fi supus negocierilor internationale.

Stoltenberg spera totusi ca atasatii speciali ai NATO si ambasadorul Rusiei pe langa Alianta Nord-Atlantica, Alexander Grushko, sa se poata intalni curand in formatul Consiliului NATO-Rusia.

In convorbirea telefonica cu Donald Trump, seful statului rus a cerut "o normalizare a relatiilor dintre cele doua parti si o cooperare cat mai larga pe diverse teme".

In 2014, SUA si UE au aplicat o serie de sanctiuni economice impotriva Rusiei, ca raspuns la anexarea peninsulei Crimeea si a implicarii Moscovei in declansarea crizei din Ucraina.

Intre timp, occidentalii au strans si alte acuze la comportamentul militar al Rusiei in diverse teatre de operatiuni, asa cum ar fi cel din Siria.

"Sa nu uitam si ca Rusia poarta responsabilitatea dramei umanitare din Alep, unde 250.000 de oameni sunt amenintati cu moartea prin infometare", a punctat ministrul german al Apararii, referindu-se la asediul orasului sirian, in care Rusia ajuta trupele guvernului de la Damasc sa cucereasca o parte de oras ocupata de fortele armate ale opozitiei.

#Consiliul NATO Rusia, #vladimir putin, #donald trump, #criza Ucraina, #tensiuni Rusia NATO , #Presedintele Rusiei