Mizele intalnirii lui Putin cu Erdogan si implicatiile pentru Europa

Luni, 08 August 2016, ora 17:46
8286 citiri
Mizele intalnirii lui Putin cu Erdogan si implicatiile pentru Europa
Foto: Wikimedia

Dupa o pauza de aproape 10 luni, cauzata de racirea relatiilor dintre Moscova si Ankara, cei doi lideri autoritari din Rusia si Turcia, Vladimir Putin si Recep Erdogan, sunt pe cale sa reia discutiile amicale printr-o intalnire fata in fata.

Nu este un secret ca presedintele turc s-a uitat mereu cu admiratie catre liderul de la Kremlin, dar vizita lui Erdogan in Rusia implica atat de multe lucruri incat liderii occidentail, in special cei din UE, simt fiori la gandul realizarii unei aliante neasteptate intre cei doi sefi de stat, relateaza Bloomberg.

Filiera siriana

Evolutia conflictului din Siria, in care Rusia s-a implicat direct in sustinerea trupelor regimului Assad, poate evolua in moduri cu totul si cu totul neasteptate, daca Erdogan va imbratisa fara prea multe ocolisuri viziunea politica a lui Putin pentru tara vecina cu Turcia.

Cum Ankara s-a confruntat luna trecuta cu o lovitura de stat esuata, in care oficialii turci suspecteaza si un amestec al CIA, o reconfigurare a parteneriatelor strategice gandite de Recep Erdogan nu este exclusa, Putin fiind un aliat de conjuctura care poate recladi imaginea liderului turc, explica analistii consultati de Bloomberg.

Putin spera si el sa obtina un acord din partea Ankarei privind reducerea considerabila a fluxului de arme si luptatori care se scurg spre taberele fortelor de opozitie din Siria, via Turcia.

Rami Abdurrahman, directorul Organizatiei pentru Drepturile Omului din Siria (SOHR), sustine ca, din momentul loviturii de stat din Turcia si pana in prezent, Ankara a redus tranzitul de armament dinspre statele arabe catre Siria si a diminuat drastic ajutorul in echipament militar acordat rebelilor din tara vecina.

"Regimul din Siria nu ar fi reusit sa asedieze orasul Alep, daca nu ar fi fost la mijloc aceasta reapropiere intre liderii din Turcia si Rusia. Sprijinul militar pentru opozanti nu mai este asa cum obisnuia sa fie", remarca Abdurrahman.

Dupa fapta si rasplata

Agenda discutiilor dintre cei doi sefi de stat va include, pe langa problema siriana, chestiuni arzatoare legate de schimburile comerciale dintre cele doua tari, strategia energetica a Ankarei si reluarea zborurilor directe intre Rusia si Turcia.

Toate acestea au fost afectate de inghetarea relatiilor dintre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat la granita cu Siria un avion militar rusesc pe 24 noiembrie 2015.

O veste privind reluarea relatiilor la nivelul de dinaintea incidentului militar este asteptata cu sufletul la gura si de reprezentantii mediului de afaceri din Turcia, relateaza agentia Anadolu.

In special turismul din Turcia a avut de suferit in urma embargoului impus de Moscova privind accesarea destinatiilor din aceasta tara de catre agentiile de profil din Rusia.

"Normalizarea relatiilor politice si restabilirea cailor de comunicare directa vor avea, fara nicio indoiala, un efect pozitiv asupra sectorului turistic", isi exprima speranta Basaran Ulusoy, liderul Asociatiei Agentiilor de Turism din Turcia.

Industria constructiilor ar putea fi si ea impulsionata de normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, Turcia asteptand initial reluarea lucrarilor la un proiect de 2 miliarde dolari din Rusia si apoi o usoara revenire spre cifra de 5,4 miliarde dolari atinsa in 2015 de contractorii turci prezenti pe piata din Rusia, dupa cum anunta si Methat Yenigun, presedintele asociatiei de profil.

Liderii UE, in asteptare

Pe de alta parte, in vreme ce sub ochii lor Putin si Erdogan sunt gata sa puna bazele unei legaturi si mai trainice, liderii UE se vad nevoiti sa joace pe mana Washingtonului in ceea ce priveste relatia Bruxellesului cu Ankara, relateaza Asia Times.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, pare nevoita sa astepte vizita oficiala a vicepresedintelui american Joe Biden inainte de a relua discutiile cu Ankara.

In tot acest timp, turcii ar putea ajunge la o intelegere cu Putin care va schimba echilibrul de forte in regiunea Orientului Mijlociu, dar si la reluarea lucrarilor la gazoductul Turkish Stream, o cale de acces prin care Moscova intentioneaza sa-si pastreze suprematia in piata energetica din Europa.

Thornjorn Joagland, secretarul Consiliului Europei, se vede nevoit sa danseze pe sarma, in speranta ca va putea opri o apropierea prea mare intre cele doua state, dar atuul sau pare destul de slabut.

"Turcia este un stat european important. Este important ca toti sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a ajuta Turcia sa parcurga acest proces", a explicat Joagland, batand moneda pe o eventuala integrare a Turciei in UE.

Ce-i drept, Bruxellesul nu se da de ceasul morti in ceea ce priveste crearea unei strategii comune ruso-turce in Siria, ci din cauza efectelor pe care le-ar avea construirea gazoductului Turkish Stream.

Legatura dintre campurile de extractie din Rusia si sudul Europei, via Turcia, ar pune in periocol planurile de reducere a dependentei de gaz rusesc a statelor UE si ar ameninta serios politica energetica a unor state din zona est-europeana, printre care Polonia si Ucraina.

In acelasi timp, procesul de normalizare a relatiilor dintre Israel si Turcia ar urma sa aiba de suferit, premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmand ca acesta atarna doar de realizarea gazoductului Leviatan, care sa transporte gazul din Israel catre Europa pe sol turcesc.

Un alt proiect sustinut de UE, traseul trans-Caspian ar urma sa fie amanat pe termen nedefinit, varianta gazului rusesc fiind mai convenabila pentru consumatori.

Este un fel de rasplata pe care Erdogan nu are de gand sa o lase sa-i scape printre degete, in incercarea de a-si pastra scorul electoral de 52% cu care a ramas dupa tentativa de puci de luna trecuta.

"Vom discuta din nou relatiile noastre economice. Din partea noastra nu exista restrictii in ceea ce priveste subiectele incluse in agenda intalnirii", a anuntat seful statului turc.

#relatii Turcia Rusia, #schimburi comerciale Turcia Rusia, #razboi Siria, #vladimir putin, #Turkish Stream , #Presedintele Rusiei