Hillary Clinton: Vladimir Putin vrea sa "rescrie" frontierele Europei de Est

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 09:57
1328 citiri
Hillary Clinton: Vladimir Putin vrea sa "rescrie" frontierele Europei de Est

Vladimir Putin incearca sa "rescrie" frontierele Europei de Est, apreciaza Hillary Clinton, fost secretar de Stat american, iar evitarea unui nou Razboi Rece depinde doar de el.

"Logica lui Putin" in problema Crimeei este ca locuitorii acestei regiuni alipite la Moscova, marti, "sunt de etnie rusa, sunt rusofoni si ca intotdeauna au facut parte din Rusia", a declarat Clinton in cadrul unei conferinte organizate de Camera de Comert din Montreal, conform Mediafax.

Aceasta logica "ar putea sa fie extinsa nu doar la alte parti ale Ucrainei, ci si la alte regiuni ale Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Transnistriei. Exista multe locuri in care se afla oameni de etnie rusa sau rusofoni", a subliniat fosta Prima Doamna a Statelor Unite.

Clinton: Si tari ar putea "sa se confrunte cu un atac frontal rus"

Dupa Ucraina si Crimeea, alte tari ar putea "sa se confrunte cu un atac frontal rus", a avertizat ea.

"Putin incearca sa rescrie frontierele Europei de dupa al Doilea Razboi Mondial", a apreciat ea, aplaudata de aproximativ 4.300 de persoane.

Fostul secretar de Stat american (2009-2013) a spus ca "spera sa nu se ajunga la un nou Razboi Rece". "Nimeni nu vrea asa ceva", insa totul "depinde de Putin", a adaugat ea.

Indemnandu-i pe europeni sa fie mai putin dependenti economic si energetic de Rusia, Clinton si-a exprimat dorinta de a vedea "o accelerare" a construirii oleoductelor intre Azerbaidjan si cele 28 de state membre UE. De asemenea, ea s-a pronuntat pentru explorarea zacamintelor locale, precum gazele de sist din Polonia.

"Rusii nu pot sa va intimideze decat atunci cand sunteti dependenti de ei", a afirmat ea.

In ceea ce priveste Ucraina, Hillary Clinton a declarat ca Guvernul de la Kiev trebuie sustinut mai mult si a indemnat Washingtonul sa acorde un ajutor financiar mai mare.

Intrebata in legatura cu viitorul sau politic, in contextul in care este vazuta drept o pretendenta serioasa pentru a-i succeda lui Barack Obama la Casa Alba, Clinton a preferat sa se eschiveze de la un raspuns exact. "Inca nu am luat o decizie", a spus ea, marturisind totodata ca simte ca are o "obligatie de a face tot ce trebuie pentru copiii" din tara sa.

#clinton rusia, #putin clinton, #hillary clinton, #razboi rece , #Presedintele Rusiei