Grecia, referendum cu galerie. Rusii stau pe margine in asteptarea rezultatului

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 16:30
13080 citiri
Grecia, referendum cu galerie. Rusii stau pe margine in asteptarea rezultatului
Foto: Kremlin

Pe masura ce grecii si creditorii europeni ai tarii se confrunta pe un teren al declaratiilor, inainte de alegerea pe care populatia elena trebuie sa o faca in privinta apartenentei tarii la zona euro, toata lumea asteapta sa vada un zambet ivindu-se pe fata lui Vladimir Putin.

Evenimentele par sa decurga in favoarea lui, distragand atentia tarilor occidentale de la criza din Ucraina si oferindu-i prilejul de a exploata fisurile ivite in blocul UE, remarca reporterii Reuters.

Arma elena

Economia Rusiei, deja slabita de prabusirea pietei petrolului si sanctiunile economice dictate dupa amestecul in criza din Ucraina, nu va scapa nezdruncinata daca Grecia va parasi zona euro si eventual Uniunea.

Insa, criza aceasta serveste drept lectie pentru Moscova care isi creioneaza incet incet propriul bloc politico-economic pe ruina fostei Uniuni Sovietice.

Rusia este si una din tarile spre care Atena se poate indrepta pentru a cere ajutor financiar in cazul in care populatia decide sa respinga oferta creditorilor internationali.

Deja presa controlata de Kremlin se inghesuie sa descrie Uniunea Europeana ca un imperiu discreditat si disfunctional ajuns in stadiu final.

"Nu am nicio indoiala ca vor folosi Grecia ca pe o arma impotriva Germaniei si impotriva Uniunii Europene.

Asta a facut URSS si asa a procedat si KGB-ul, care a folosit guvernele statelor mici in campania impotriva Occidentului", sustine Evghenia Albats, editor al revistei New Times si unul dintre cei mai cunoscuti comentatori rusi.

Apocalipsa in presa

In Rusia, presa aservita puterii livreaza stirile despre Grecia sub forma unor portii de apocalipsa Occidentala. Deja o parte dintre ziare vorbesc de iesirea din zona euro a Portugaliei, Spaniei, Irlandei si Italiei in lunile urmatoare.

Varianta Grexit este inevitabila, concluzioneaza ziaristii de la Moscova. Titlurile sunt si ele pe masura: "Grecia - aproape gata", "Tragedie elena. Divortul este ca si infaptuit".

Reprezentantul extremei stangi, Eduard Limonov, a publicat un articol pentru ziarul Izvestia sub titlul "Imperiul sfaramat".

"Multe tari au motive sa paraseasca Uniunea Europeana, dar Grecia va fi prima care le va indemna sa isi faca curaj pentru acest lucru. Totul este putred, totul se indreapta spre o prabusire a imperiului European", a comentat Limonov.

Joc pasiv

Kremlinul nu a dat de inteles ca ar avea de gand sa intervina financiar pentru a usura criza din Grecia, descriind-o ca "o problema intre guvernul de la Atena si creditorii tarii".

Cu o bucurie abia ascunsa, reprezentantii institutiei prezidentiale au atras atentia asupra pericolului care se intrevede in Uniunea Europeana in cazul nerezolvarii crizei din Grecia.

In acelasi timp, Ministrul de Finante a fost impins in fata pentru a da asigurari ca economia rusa si pietele financiare nu vor fi afectate de turbulentele provocate de Grecia.

Rusia are intr-adevar o expunere marginala fata de bancile elene si pe piata obligatiunilor grecesti, dar iesirea Greciei din zona euro va potoli pentru o vreme avantul investitorilor, iar acest lucru va afecta piata de capital din Rusia, deja vazuta ca riscanta.

Putini exclud insa, posibilitatea ca Putin sa astepte cel mai bun moment pentru a intinde o mana de ajutor Atenei sau ca Tsipras sa nu mai ia, pentru a treia oara intr-un an, drumul Moscovei cu o jalba financiara in protap.

Washingtonul a insistat frecvent pe langa liderii europeni pentru a face tot ce este posibil pentru Grecia. In caz contrar, pietele globale urmand sa inregistreze grave tulburente odata cu iesirea Greciei din zona euro, iar Atena ar putea sa blocheze planurile UE si NATO in privinta contracararii pericolului rusesc.

"Poate abandona UE si NATO pentru noi"

O parte dintre politicienii si expertii rusi au aruncat deja Greciei oferta de a abandona legaturile cu partenerii Occidentali si a se integra in zona de liber schimb a Uniunii Eurasiatice condusa de Moscova.

"Atena are o optiune, aceea de a abandona NATO si de ani se alatura", a transmis Mikhail Delyagin, unul dintre economistii de marca ai Rusiei.

Legatura dintre Atena si Moscova nu s-a facut vizibila insa. Ambele parti au declarat ca in timpul intalnirilor dintre Vladimir Putin si Alexis Tsipras nu s-a ridicat problema unui ajutor financiar, sigura tema importanta fiind proiectul gazoductului Turkish Stream.

"Nu avem resurse bugetare pentru a acorda un imprumut", a punctat si ministrul adjunct de Finante Sergei Storchak, dupa intalnirea de la Sankt Petersburg din iunie.

Grijile Moscovei

Rusia are, ce-i drept, grijile ei. Economia este afectata de sanctiunile economice impuse de Occident, cel mai pretios bun de export, petrolul, si-a pierdut aproape 40% din valoare, iar acordarea unui imprumut in momente de criza ar putea degenera intr-o revolta populara.

Rusia are si de ce sa fie prudenta. Pastrarea unui bloc politic extins se dovedeste a fi un efort mare pentru Bruxelles si s-ar putea dovedi la fel de greu ca Moscova sa mentina laolata Uniunea Economica Eurasitica daca se extinde dincolo de Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia si Kirghistan.

O parte din experti spun ca destramarea UE ar putea face ca Washingtonul sa nu mai dea Bruxellesului importanta de partener economic, strategic si politic, Statele Unite putand lua decizia de a juca direct un rol activ in Europa.

Este o varianta care se arata inspaimantatoare pentru analistii Kremlinului.

"Toate acestea intaresc credinta ca ne vom intoarce la o confruntare veche de 30 de ani, de aceasta data derulata in cea mai rea forma a ei", a comentat analistul politic Fyodor Lyukanov in oficiosul guvernului, Rossiyskaya Gazeta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii Grecia Rusia, #proiect Uniunea Economica Eurasiatica, #vladimir putin, #criza ue, #Grecia abandon NATO , #Presedintele Rusiei