Erdogan toarna gaz pe foc in relatia cu NATO: Turcia ar putea cumpara rachete antiaeriene din Rusia

Miercuri, 17 August 2016, ora 17:13
4552 citiri
Erdogan toarna gaz pe foc in relatia cu NATO: Turcia ar putea cumpara rachete antiaeriene din Rusia
Foto: Wikimedia

Turcia ar putea sa cumpere rachete antiaeriene moderne S-400 produse in Rusia sau chiar sa achizitioneze licenta pentru a le construi in propriile fabrici de armament, dupa discutia dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan, care par sa se fi inteles asupra acestei tranzactii controversate, care nu este privita cu ochi buni de catre NATO.

In cadrul conferintei comune de presa de pe 7 august, dupa ce a fost primit de Vladimir Putin, Erdogan afirma: "Vom creste nivelul de cooperare cu Rusia in industria apararii", aminteste cotidianul Daily Sabah.

Declaratia sa a fost completata recent si de ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, care i-a acuzat pe partenerii din NATO ca tin doar pentru ei cele mai moderne tehnologii de lupta.

"Trebuie sa cooperam si cu alti parteneri in vanzarea si achizitia de armament, deoarece exista aliati NATO care refuza sa ne vanda sisteme aeriene de aparare sau sa impartaseasca informatii cu noi. Astfel, ne vom comporta in concordanta cu politica de securitate nationala", a explicat Cavusoglu intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild, la inceputul acestei saptamani.

In aceeasi zi, seful diplomatiei din Turcia s-a aratat mult mai franc fata de reporterii cotidianului local Aksam, carora le-a marturisit ca delegatia care l-a insotit pe Erdogan in Rusia a avut sarcina de a discuta cumpararea sau chiar transferul de tehnologie pentru fabricarea in co-productie a sistemului de rachete S-400.

Mahmut Gurer, jurnalistul care a condus interviul, sustine ca sursele sale l-au informat de faptul ca Rusia este gata sa trimita in Turcia un sistem S-400, daca se ajunge la o intelegere in acest sens.

Recidiva periculoasa

In 2013, Turcia optase pentru sistemul antiaerian de rachete FD-2000 al CPMIEC, o companie din industria de aparare a Chinei, starnind ingrijorarea aliatilor din NATO. Achizitia a fost blocata in 2015, ca urmare a presiunii exercitate de liderii aliantei, dar iata ca istoria se repeta intr-un moment cum nu se putea mai prost.

Expertii in securitate si analistii politici turci cred ca o decizie a Ankarei de a cumpara rachete antiaeriene din Rusia este de asteptat sa intampine aceeasi opozitie din partea NATO ca varianta dotarii fortelor armate cu rachete din China.

"Pe langa problema compatibilitatii cu scutul antiracheta american, care este acum partial operational, aliatii NATO se vor arata ingrijorati de o eventuala scurgere de informatii militare in cazul amplasarii unui sistem de rachete S-400 in Turcia", avertizeaza profesorul Mustafa Kibaroglu, de la Universitatea MEF din Istanbul.

Expertul in aparare Arda Mevlutoglu merge mai departe si sustine ca un astfel de gest va fi taxat mult mai aspru decat intentia de a cumpara rachete defensive din China, data fiind situatia tensionata dintre NATO si Rusia din acest moment.

Un alt expert, Turan Oguz, crede ca o cearta fara sfarsit intre NATO si Ankara pe tema rachetelor rusesti ii va forta pe turci sa foloseasca sistemul antiaerian in afara infrastructurii scutului antiracheta, dar in acest caz eficacitatea rachetelor S-400 va fi cu mult redusa.

Un caz similar s-a petrecut cu Grecia, cand Atena a trebuit sa mentina rachetele S-300 rusesti in afara componentelor de securitate NATO.

"Fiecare aliat ia decizia cea mai potrivita pentru planurila sale defensive. In acelasi timp, tarile aliate lucreaza indeaproape pentru a se asigura ca avem, la nivel colectiv, forte interoperationale, echipate si antrenate pentru a indeplini criteriile NATO si a opera impreuna sau cu alti parteneri. Turcia este un aliat fidel si suntem increzatori ca guvernul turc va continua sa se consulte cu aliatii sai pe masura ce intocmeste aceste planuri", a comentat un oficial NATO.

Ruptura dintre Alianta si Turcia pare sa se adanceasca pe zi ce trece Ankara suspectand Washingtonul de implicare in lovitura de stat de luna trecuta, in vreme ce oficialii NATO de la Bruxelles incearca fara prea mare succes sa domoleasca tensiunile interne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate NATO, #tensiuni Turcia SUA, #achizitii arme Turcia, #rachete S400 Rusia, #scut antiracheta , #Presedintele Rusiei