Economia Rusiei, lovita in apetit. Care sunt efectele embargourilor alimentare impuse de Putin

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 13:45
1880 citiri
Economia Rusiei, lovita in apetit. Care sunt efectele embargourilor alimentare impuse de Putin
Foto: tammybruce.com

Vremuri de restriste atat pentru gurmanzii din Moscova, cat si pentru proprietarii restaurantelor din inima Rusiei. Disparitia de pe piata a unor produse alimentare de import dupa restrictiile impuse in august de presedintele rus Vladimir Putin a modificat meniul restaurantelor moscovite. Gorgonzola si sunca de Parma, de exemplu, sunt printre produsele dupa care rusii suspina din greu.

"Poti face pizza folosind branza ruseasca, dar nu va avea acelasi gust ca o pizza traditionala, cu ingrediente italienesti", sustine Nikolai Borisov, patronul unei pizzerii din Moscova. "Cand credeai ca nu se poate mai rau, se dovedeste ca te inseli. Guvernul emite legi care inrautatesc situatia", a declarat Borisov pentru reporterii revistei Bloomberg.

Efecte adverse

Ca raspuns la sanctiunile economice aplicate de tarile occidentale, Vladimir Putin a plusat prin interzicerea importurilor de alimente din Uniunea Europeana si alte state apropiate Vestului. A reprezentat pentru scurt moment o masura care a ajutat producatorii interni sa isi vanda mai bine produsele, vanzarile de branza ruseasca crescand cu 17% in septembrie, in timp ce carnea a facut un salt de doar 12 procente.

Pe de alta parte, micile afaceri bazate pe distributia si comercializarea unor produse alimentare occidentale par sa nu mai aiba obiect de activitate. "De la o afacere infloritoare pe care o aveam inainte de interzicerea importurilor, acum simt ca am mainile taiate. Intreaga gastronomie italiana nu reprezinta mare lucru fara parmezan si mozzarella. Cel putin, nu au interzis si importul de vinuri", se plange Yulia Dzeban, proprietara unui mic magazin de produse gourmet din capitala rusa. Inainte de blocada impusa de Putin, importul de branza al Rusiei acoperea 30% din piata interna.

Produse inflationiste

Putin este, chiar si asa, pe val in inimile votantilor, popularitatea acestuia crescand de la 84% la 86 de procente in perioada august-septembrie, conform unui sondaj facute de Centrul Levada. Insa rusii il sustin pe presedinte cu bani din buzunarele proprii si primesc un gust nu atat de rafinat al produselor puse pe masa. Lipsa produselor alimentare de import a generat nu numai o crestere a vanzarilor marfurilor interne, dar si una a preturilor, producatorii rusi de carne si lactate contribuind astfel la accentuarea inflatiei inregistrate de economia tarii.

Serviciul Federal de Statistica arata ca preturile au crescut cu 16,8% la carne si 16,2% la produsele lactate intre septembrie 2013 si 2014. Un fenomen care a acentuat atingerea unui prag inflationist de 8% luna trecuta, cel mai ridicat din ultimii 3 ani. Inflatia a atins si produsele care au scapat blocadei importurilor, iar in acest moment rubla a pierdut peste 24 de procente in raport cu dolarul american.

Festin sarac de Revelion

Unii dintre micii comercianti din Moscova s-au trezit prinsi pe picior gresit de masurile drastice impuse de oficialii de la Kremlin. Aleksandr Krupetskov a pus in cui meseria de analist programator pentru a se dedica comertului cu branzeturi din import tocmai cu o luna inainte de interzicerea importurilor. Tanarul de 28 de ani nu poate sa creada nici acum ce ghinion a intampinat. Roquefort, Gorgonzola, Saint Agur, Taleggio si Morbier, marcile de branzeturi in care isi pusese sperante, au devenit brusc marfuri ilegale.

Producatorii rusi din industria laptelui au adaptat retetele unor produse populare la varietatile de branza ruseasca introduse pe piata, dar gustul nu se compara. Krupetskov a incercat sa momeasca clientii cu diverse soiuri de branza din Israel, dar dupa cum recunoaste, initiativa lui nu a starnit un prea mare interes. "Toata lumea cere Roquefort", spoune trist tanarul.

Iar situatia se va inrautati si mai mult in perioada sarbatorilor de iarna si dupa trecerea in 2015. Nikolai Borisov si-a facut un stoc de gorgonzola si salamuri italiene cand a auzit ca acestea vor deveni marfuri interzise, dar acesta se diminueaza vazand cu ochii. "In preajma anului nou vom resimti cel mai puternic lipsa acestor produse. Distribuitorii vor termina stocurile pana atunci. In sezonul rece si cu ocazia sarbatorilor de iarna, consumul de carne creste fenomenal", sustine Borisov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#blocada alimentara Rusia, #marfuri interzise Rusia, #importuri Rusia, #branzeturi Rusia , #Presedintele Rusiei