Coalitia impotriva terorismului ar putea scoate Rusia din criza. Putin joaca pragmatic

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 12:54
5381 citiri
Coalitia impotriva terorismului ar putea scoate Rusia din criza. Putin joaca pragmatic
Foto: Wikimedia

O posibila alianta impotriva teroristilor Statului Islamic care sa includa si Rusia s-ar putea dovedi de bun augur pentru detensionarea relatiilor dintre Moscova si Occident.

Deja investitorii incep sa prinda incredere in acest scenariu, uitandu-se cumai mult interes catre afacerile din Rusia, remarca agentia Bloomberg.

Putin nu mai e baiatul rau

Swedbank Robur din Stockholm a trecut deja la achizitionarea unor pachete de actiuni in companiile de stat din Rusia.

NN Investment Partners din Haga isi regandeste strategia investitionala, dupa ce summit-ul G20 a aratat ca Putin, Obama si liderii europeni sunt pe punctul de a se angaja intr-o ofensiva comuna dusa impotriva terorismului.

Actiunile companiilor din Rusia au crescut aproape peste noapte, iar titlurile de stat s-au apreciat in urma speculatiilor privind o eventuala ridicare a sanctiunilor impuse dupa declansarea crizei din Ucraina.

"Rusia nu mai este vazuta ca un personaj negativ, asa cum se intampla cu un an in urma. Riscurile politice sunt in scadere, iar strainii care s-au retras din Rusia cumpara acum actiuni in nestire", explica Elena Loven, reprezentantul Swedbank.

Banca suedeza a cumparat actiuni ieftine de pe bursa de la Moscova pe care le-a adaugat portofoliului de un miliard de euro detinut deja.

Gasirea unui teren comun de actiune cu Statele Unite ar putea mari miza pentru investitorii interesati de economia Rusiei.

Agentia Standard&Poor's a emis o analiza conform careia relaxarea regimului de sanctiuni economice ar putea ridica ratingul de tara al Rusiei de la "junk" unde este pozitionat acum, ca urmare a tensiunilor internationale starnite de anexarea Crimeei si intretinerea conflictului din estul Ucrainei.

Indicele RTS exprimat in dolari a urcat cu 4,6% marti, iar titlurile de stat emise de guvernul de la Moscova, pe care multi investitori le prefera in locul bonurilor de Trezorerie americane, au scazut cu 12 puncte de baza, pana la 268, cu un singur punct mai mult decat cel mai scazut randament inregistrat din iulie 2014.

Riscul de tara al Rusiei a scazut la cel mai jos nivel din ultimele 2 saptamani, dupa ce Vladimir Putin a ordonat navelor militare din Mediterana sa conlucreze cu marina franceza in ofensiva declansata impotriva gruparii ISIS.

Vremuri bune

"Ma incanta ideea de a investi iarasi in Rusia. Exista o mare probabilitate ca relatia lui Putin cu Vestul sa se imbunatateasca din motive pragmatice, iar acest lucru se va reflecta in pretul actiunilor", considera Maarten-Jan Bakkum, specialist in piete emergente la NN Investment Partners.

Putin si Obama s-au intalnit duminica, 15 noiembrie, in cadrul summit-ului G20, pentru a gasi o cale comuna de actiune in combaterea Statului Islamic, presedintele american subliniind eforturile Rusiei depuse in razboiul din Siria.

Dupa tragicele atentate de la Paris, din 13 noiembrie, presedintele francez Francois Hollande a cerut si el celor doua mari puteri militare sa conlucreze in lupta dusa impotriva terorismului.

Stil pragmatic

Un alt pas important facut in detensionarea situatiei dintre Ruisia si Occident a fost facut luni, cand presedintele Vladimir Putin a anuntat ca va schimba termenii contractuali in privinta datoriei de 3 miliarde de dolari pe care Ucraina o inregistreaza fata de Moscova.

Este o intoarcere la 180 de grade fata de pozitia anterioara, cand Rusia a amenintat ca va cere declararea falimentului de tara pentru Ucraina, daca Kievul nu plateste integral datoria contractata de fostul regim al presedintelui Ianukovici.

"Este o decizie foarte pragmatica", a apreciat Kirill Yankovskiy, director al Otkritie Capital, un fond de investitii rusesc din Londra.

Rubla a reusit sa se aprecieze cu 0,3% in fata dolarului american, iar indicele Micex de pe bursa din Moscova a crescut cu 2,7%, atingand cea mai mare valoare din martie si pana in prezent.

Randamentele titlurilor de stat pe termen mediu si lung au scazut pana la 10,06 procente in cazul celor cu maturitate la 5 ani si pana la 5,77% in cazul obligatiunilor emise in dolari cu maturitate la 30 de ani.

"Piata considera ca o apropiere intre Rusia si Occident, din care sa rezulte un deznodamant al crizei din Ucraina si o solutie la razboiul civil din Siria, ar putea duce la relaxarea sau chiar ridicarea sanctiunilor economice impuse Moscovei", spune Vadim Bit-Avragim, manager al Kapital Asset Management din Moscova.

"De cand economia Rusiei s-a prabusit, iar pretul petrolului continua sa scada, Putin a realizat ca este mai bine sa detensioneze si chiar sa imbunateasca relatiile cu Occidentul", se arata convins acesta.

#recesiune Rusia, #criza economica, #sanctiuni economice Rusia, #vladimir putin, #ofensiva antiterorism , #Presedintele Rusiei