Cat mai rezista Vladimir Putin la putere?

Marti, 03 Martie 2015, ora 09:41
7643 citiri
Cat mai rezista Vladimir Putin la putere?
Foto: Vecernji

Sanctiunile economice impuse Rusiei de catre statele occidentale impreuna cu scaderea dramatica a pretului petrolului au ravasit economia tarii conduse de Vladimir Putin, in ultimele luni.

Evolutia "razboiului rece" al economiilor este de-a dreptul bizara. Cu o luna inaintea aplicarii sanctiunilor, pretul petrolului atinsese punctul culminant de 110 dolari/baril, iar Kremlinul parea ca nu are de ce sa-si bata capul cu amenintarile venite din Vest.

Ei bine, iata ca in doar cateva luni Rusia a disparut din topul celor mai mari piete de capital din lume, bugetul tarii a pierdut miliarde de dolari, iar compania petroliera de stat Rosneft a trebuit sa acceseze un imprumut garantat de Banca Centrala a Rusiei, arata o analiza Bloomberg.

Care pe care

Batalia dusa contra Occidentului pe tema crizei ucrainene a demonstrat ca Putin reuseste sa destabilizeze economia din Ucraina mai repede decat o pot ajuta Statele Unite, Comisia Europeana sau FMI. Dar cate sunt costurile?

Haosul semanat de Putin in Ucraina a destabilizat in aceeasi masura si economia rusa.

Sanctiunile economice si prabusirea pietei energetice au generat scufundarea economiei din Rusia si deprecierea rapida a rublei.

Politicile monetare incercate de Banca Centrala a Rusiei - de crestere a dobanzii de referinta si de ulterioara reducere a acesteia - nu au dat rezultatul scontat, economia rusa fiind in cadere libera, in timp ce rubla se indreapta cu pasi siguri spre un minim istoric in raport cu dolarul american.

In jocul "care pe care" dus de Putin impotriva Ucrainei, singurii rusi care au avut de castigat sunt cei care in noiembrie si decembrie si-au facut provizii de marfuri anticipand o inflatie galopanta. Ei nu s-au inselat.

Rezerva valutara tocata

In 2008, rezerva valutara a Bancii Centrale a Rusiei era estimata la aproximativ 600 de miliarde de dolari.

Criza economica globala si interventiile pentru sustinerea rublei si acoperirea deficitului bugetar au redus deja nivelul acesteia la 364 de miliarde de dolari, iar analistii internationali prevad restrangerea rezervei valutare a Rusiei la 200 de miliarde pana la finalul acestui an.

Cele opt luni de contre cu Occidentul au consumat deja din rezerva statului peste 100 de miliarde de dolari, asa ca estimarea pare corecta.

Certitudinea recesiunii

Despre Rusia nu se mai poate spune nici macar ca ar pluti in voia sortii. Economia tarii este clar in recesiune.

Pentru prima data de la declansarea crizei economice globale, consumul in Rusia a scazut, iar nivelul salariilor se degradeaza in cel mai accelerat ritm inregistrat de la venirea lui Putin la putere, in 1999, si pana acum.

Ingrijorarea tuturor se refera acum la cat de dezastruoasa va fi prabusirea economiei ruse.

Majoritatea bancilor au estimat o reducere de cateva procente in cresterea economica a Rusiei pentru acest an. Banca Mondiala a avansat o varianta de scadere a cresterii economice cu doar 1,5% in 2015.

Toate aceste previziuni pornesc insa de la premisa unui pret al barilului de 70 de dolari.

Prognozele de mai sus au fost facute la inceputul acestui an, insa pretul petrolului ramane in continuare cantonat la 60 de dolari, iar supraproductia si lipsa cererii par sa anunte o perioada lunga a petrolului ieftin.

Pentru unii analisti, acest lucru demonstreaza ca Rusia se indreapta cu pasi repezi spre un dezastru economic deplin.

Anders Aslund, unul dintre liderii Institutului Peterson pentru Relatii Economice Internationale, crede ca economia rusa va trece printr-o contractie de 10% in cursul acestui an. Ar fi cel mai mare declin economic inregistrat de rusi din 1998 incoace.

S-au vazut si vremuri mai bune

Vladimir Putin isi continua asaltul asupra estului Ucrainei bazandu-se in continuare pe sustinerea populatiei.

Ce-i drept, fata de anii '90, venirea lui Putin a adus, vreme de 15 ani, o reducere a nivelului saraciei din Rusia de la 25% la 11% si o dublare a veniturilor locuitorilor.

Asa ca nu-i de mirare ca rusii il privesc ca pe un salvator al tarii.

Este prea devreme pentru a spune daca moartea liderului opozitiei din Rusia, Boris Nemtov, va fi in masura sa-i trezeasca pe rusi la realitate, insa foamea va reusi cu siguranta.

Adevaratul test al puterii

Pentru regimul lui Vladimir Putin adevaratul test al puterii va fi dat in fata inflatiei ajunse deja la 14% si a reactiei populatiei la inrautatirea conditiilor de trai.

Ultimii 15 ani de crestere economica din Rusia au fost priviti pana acum ca un element meritoriu al politicii lui Putin, insa ar putea sa devina o arma cu doua taisuri odata ce rusii vor incepe sa regrete stilul de viata cu care au fost obisnuiti.

Va fi interesant de vazut daca populatia va fi tentata sa renunte la bunastare doar de dragul unei fasii de pamant din Europa de Est.

Iar pe langa sanctiunile Vestului, sa nu uitam ca economia Rusiei este afectata iremediabil de prabusirea pietei petrolului, deci sansele de redresare sunt mici, in viitorul apropiat.

Si atunci, cat va mai rezista Vladimir Putin la putere?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni economice Rusia, #inflatie galopanta rusia, #contractie crestere economica Rusia 2015 , #Presedintele Rusiei