Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Care sunt costurile ascunse ale sanctiunilor impotriva Rusiei

Care sunt costurile ascunse ale sanctiunilor impotriva Rusiei


O scoatere din sistemul informatic de tranzactii comerciale al Rusiei va genera o scadere a productiei de marfuri rusesti de minim 5%, dupa calculele fostului ministru rus al Finantelor, Alexei Kudrin.

Insa nu pierderea suferita de rusi ii sperie pe bancheri, ci pericolul ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, sa nu recurga la primul pas care ar duce la creionarea unei zone economice distincte, cu capete de pod plasate intre Moscova si Beijing.

Mai mult decat atat, oamenii de afaceri se tem si de o eventuala scadere dramatica a tranzactiilor comerciale.

Nimeni nu vrea un dezechilibru in comert

Societatea de Telecomunicatii Globale pentru Servicii Financiare Interbancare (SWIFT) a prezentat, saptamana trecuta, cifrele record la care au ajuns tranzactiile transfrontaliere: aproximativ 26 de milioane de tranzactii zilnice.

In fata entuziasmului resimtit pentru nivelul schimburilor comerciale in crestere inregistrat in ultima perioada, mai toti marii actori de pe piata afacerilor la nivel global resimt si fiorii reci dati de presiunea exercitata de Washington si, mai nou, de Parlamentul European asupra SWIFT, de a exclude din sistem bancile rusesti. Aceasta, ca masura politica de sanctionare a amestecului Moscovei in criza din Ucraina.

Problema va genera destule discutii si in cadrul reuniunii de toamna a consiliilor Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, programata a avea loc in aceasta saptamana, considera reporterii publicatiei Financial Times.

Joc neutru al SWIFT

Scapata din lesa americana prin simpla stabilire a sediului central la Bruxelles, Swift incearca o abordare neutra a subiectului, surse din cadrul organizatiei dezvaluind ca raspunsul pregatit pentru public contine fraze cheie prin care "SWIFT regreta presiunile politice exercitate asupra conducerii' si ca "din postura de serviciu financiar de utilitate globala nu isi poate asuma luarea unor decizii cu rol de sanctiuni".

Un adevarat soc pentru politicienii de la Washington, care au obtinut deja doua reactii favorabile in trecut: controlul strict al tranzactiilor derulate prin SWIFT, cu scuza de a supraveghea eventuala finantare a unor activitati teroriste, si scoaterea din sistem a bancilor iraniene, masura dictata in 2012 de catre liderii europeni la presiunea partenerilor americani.

Raspunsul este cu siguranta o abordare curajoasa a problemei din partea bancherilor belgieni, insa are in vedere si pericolul diminuarii rolului organizatiei odata puse in practica masurile de inghetare a tranzactiilor economice cu Rusia.

Putin creioneaza legatura eurasiatica

Putin a anuntat deja ca intentioneaza sa creeze un sistem de telecomunicatii bancar in parteneriat cu China, iar un raspuns favorabil al oficialilor de la Beijing ar duce la scindarea pietei de comert transfrontalier in doua sau mai multe sisteme de transfer bancar.

In final, rolul si importanta SWIFT in economia globala ar fi simtitor diminuat.

Subiectul este unul deosebit de fierbinte, saptamana aceasta Banca Mondiala si FMI trebuind sa dea si un raspuns clar daca raman instrumente de unificare a economiei globale sau unelte pentru actiunile politicianiste ale liderilor de la Casa Alba.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1362 ori