Avionul doborat in Ucraina: Putin ar putea plati despaguniri de sute de milioane de lire

Luni, 28 Iulie 2014, ora 14:45
1091 citiri
Avionul doborat in Ucraina: Putin ar putea plati despaguniri de sute de milioane de lire

Presedintele rus Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu o actiune in justitie de mai multe milioane de lire sterline pentru presupusul sau rol in cazul avionului de linie malaezian Boeing-777, doborat foarte probabil de o racheta sol-aer in estul Ucrainei, in zona controlata de rebelii prorusi sustinuti de Moscova, dupa cum a relatat The Telegraph in editia sa duminicala, citand firma de avocatura McCue&Partners.

Avocati britanici pregatesc in prezent o actiune colectiva impotriva presedintelui rus la un tribunal din SUA.

Ei considera ca, in fata legii, ar trebui sa raspunda nu doar 'separatistii, care sunt suspectati de lansarea rachetei asupra zborului MH17, dar de asemenea acele persoane si companii - daca vor fi identificate - care le-au oferit sprijin financiar si material'.

Afacerea ar putea duce la o deteriorare si mai mare a relatiilor dintre Putin si Occident, dar politicienii nu sunt in masura sa stopeze procesul, potrivit ziarului, citat de publicatia ucraineana Delo.

Multi experti cred ca o ancheta obiectiva asupra circumstantelor producerii catastrofei aeriene din estul Ucrainei, soldata cu 298 de victime, ar putea 'dura ani de zile'.

Reprezentantii firmei de avocatura McCue&Partners s-au deplasat saptamana trecuta la Kiev pentru a discuta detalii in aceasta afacere. Familiile victimelor vor fi invitate sa se alature actiunii judiciare.

Dupa cum scrie presa britanica, "actiunea va evidentia inevitabil presupusul rol al Rusiei in conflictul din Ucraina".

Valoarea despagubirilor s-ar putea ridica la "sute de milioane de lire sterline

Firma de avocatura McCue&Partners a fost implicata anterior in procese in SUA impotriva dictatorului libian Muammar Ghaddafi, acuzat de finantarea militantilor din organizatia Armata Republicana Irlandeza (IRA).

The Telegraph estimeaza valoarea actiunii judiciare impotriva lui Putin 'la sute de milioane de lire sterline, poate si mai mult'.

Daca instanta din SUA va recunoaste cererea ca intemeiata, aceasta ar putea duce la inghetarea activelor bancare din strainatate ale presedintelui rus si ale anturajului sau, adauga ziarul britanic. Expertii intervievati de publicatia britanica au evidentiat dificultatile enorme in cadrul anchetei pe teritoriul controlat de separatisti, iar stabilirea adevarului ar putea dura 'ani', in opinia lor.

#avion doborat Ucraina, #actiune justitie Vladimir Putin, #sanctiuni Rusia , #Presedintele Rusiei