Avertisment din Macedonia: Europa a ramas repetenta la geografie. Putin va specula acest lucru

Marti, 23 Iunie 2015, ora 12:59
3488 citiri
Avertisment din Macedonia: Europa a ramas repetenta la geografie. Putin va specula acest lucru
Foto: President.gov.mk

Noua criza politica din Balcani ii da sansa lui Vladimir Putin de a extinde influenta Moscovei in regiune, crede presedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov. Avertismentul sau vine la aproximativ o luna dupa vizita Patriarhului Rusiei in fosta republica iugoslava.

Ivanov considera ca esecul NATO si UE in a asigura posibilitatea unei viitoare integrari in structurile euro-atlantice pentru tarile din regiune deschide un drum larg pentru ambitiile Rusiei, arata reporterii Bloomberg.

UE, fara coordonate clare

"In mod clar, Europa a ramas repetenta la geografie. Este o materie la care Rusia pare sa exceleze. Oriunde se creeaza un vid de putere se gaseste cine sa-l umple", a comentat presedintele macedonean in cadrul unui interviu.

Grupurile etnice prezente in peninsula balcanica au fost deseori in centrul coliziunii sferelor de influenta.

Granitele politice rezultate in urma sangeroasei dezintegrari a Iugoslaviei sunt cele mai noi motive de disputa intre Rusia, Statele Unite si aliatii sai europeni.

Ivanov nu a oferit exemple concrete despre ceea ce considera el cresterea prezentei rusesti in Balcani.

In acelasi timp insa, premierul Nikola Gruevski a anuntat sprijinul guvernului de la Skopje pentru proiectul gazoductului Gazprom, care ar urma sa inlocuiasca coridorul ucrainean de alimentare cu gaze a UE.

O ciocnire intre etnicii albanezi si fortele de ordine s-a soldat luna trecuta cu 22 de morti.

Conflictul ameninta sa tarasca mica natiune de 2 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt albanezi, intr-un nou razboi etnic similar celor derulate in regiune in urma cu doua decenii.

In mijlocul scandalului

Obligatiunile emise de guvernul macedonean, cu maturitate in 2021, s-au prabusit brusc in urma declansarii violentelor de strada in capitala tarii.

Randamentul acestora a ajuns la 4,56% la inceputul acestei saptamani, fata de 3,56% cat inregistrau in aprilie.

Macedonia este supusa si unor convulsii politice interne dupa ce liderul opozitiei Zoran Zaev a dezvaluit o serie de informatii privind implicarea liderilor de la Putere in diverse scandaluri de coruptie.

Opozantii sustin ca inclusiv premierul Gruevski este amestecat intr-un scandal privind manipularea Justitiei, mass-media si a unor diplomati straini, santajati in urma inregistrarii ilegale a corespondentei si convorbirilor a peste 20.000 de persoane.

In ciuda amplelor miscari de protest, Gruevski a refuzat sa isi dea demisia din functie afirmand ca nu a facut nimic gresit.

Blocati de greci

Macedonia este si una dintre aspirantele cu vechime la integrarea in Uniunea Europeana. Tara din Balcani are deja un deceniu de cand si-a prezentat candidatura pentru accederea in UE.

Accesul sau in interiorul blocului european este blocat de pretentiile Atenei, care reclama faptul ca fosta tara iugoslava foloseste aceeasi denumire oficiala pe care o are si una din provinciile istorice ale Greciei.

Relatiile dintre Skopje si Atena nu vor cunoaste prea curand o imbunatatire, crede presedintele Macedoniei.

"Nu am fi avut multe dintre aceste probleme daca ne-am fi continuat trraseul european si am fi reformat pas cu pas societatea. Nimeni nu este capabil de transformare in momentul in care este lasat singur", sustine Gjorge Ivanov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bresa securitate NATO UE, #conflict Balcani Macedonia, #influenta politica Rusia, #candidatura UE Macedonia , #Presedintele Rusiei