Rusii spioneaza Marea Britanie ca in mijlocul Razboiului Rece

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 11:15
3225 citiri
Rusii spioneaza Marea Britanie ca in mijlocul Razboiului Rece
Foto: Kremlin

Actiunile spionajului rusesc in Marea Britanie se apropie de recordul inregistrat in perioada cea mai tensionata a Razboiului Rece, sustin surse care studiaza cu atentie obiceiurile Kremlinului in materie.

Andrei Soldatov, un scriitor moscovit specializat in aparatul de securitate recladit in jurul lui Vladimir Putin, a declarat recent pentru presa britanica ca sunt cel putin 30 de agenti operativi ai Moscovei care actioneaza in prezent in Regatul Unit, informeaza New York Post.

Intr-un interviu acordat revistei Times of London, Soldatov a afirmat ca, pe langa agentii plasati in diverse functii diplomatice, Moscova are personal operativ plasat in regat sub identitati false sau chiar agenti plasati la vedere sub acoperirea unor oameni de afaceri.

Pe langa spionajul militar, multi dintre acestia ii supravegheaza indeaproape pe cetatenii rusi care ar putea reprezenta o amenintare pentru regimul din Rusia.

"FSB este in special interesat de strangerea de informatii despre persoane care pot reprezenta o amenintare la adresa autoritatilor din Rusia, asa cum sunt dizidentii refugiati in Marea Britanie", a explicat Soldatov.

Spionajul rusesc a devenit o tema intens disputata in mediul politic de la Londra, dupa ce un fost judecator al Inaltei Curti, Sir Robert Owen, a dat publicitatii un raport de peste 300 de file din care se desprinde concluzia ca Vladimir Putin s-ar afla cel mai probabil in spatele ordinului de lichidare a fostului spion rus Alexander Litvinenko.

Fostul agent al Kremlinului a fost ucis in urma cu 10 ani prin otravire cu un element radioactiv, poloniu 210, turnat in ceasca de ceai, in timp ce se afla la Londra.

#spionaj rusesc, #vladimir putin, #spioni rusi Marea Britanie , #Cariera