UE sanctioneaza oligarhi din anturajul presedintelui Putin

Marti, 29 Iulie 2014, ora 09:20
1111 citiri
UE sanctioneaza oligarhi din anturajul presedintelui Putin

Uniunea Europeana a decis luni sa blocheze activele unui om de afaceri rus apropiat al presedintelui Vladimir Putin acuzat ca a beneficiat de pe urma anexarii Crimeii si vrea sa sanctioneze in acelasi mod alti trei oligarhi, a informat o sursa diplomatica, potrivit AFP.

Decizia a fost luata in cursul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de tari membre ale UE, urmand sa fie confirmata marti dupa o serie de consultari. "Acordul a fost dat luni pentru a sanctiona un oligarh si exista un consens pentru a adauga alti trei", a explicat o sursa apropiata de negocieri.

UE va sanctiona, de asemenea, trei entitati economice active in Crimeea si lideri ai miscarilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa amintita. Identitatile persoanelor si entitatilor supuse sanctiunilor vor fi publicate, miercuri, in Jurnalul Oficial al UE.

Obiectivul este de a bloca investitiile in anumite sectoare din Crimeea si la Sevastopol, in special in constructii, transporturi, telecomunicatii si energie, a subliniat o alta sursa europeana apropiata negocierilor.

Este pentru prima data cand Uniunea Europeana ataca mediile de afaceri apropiate puterii din Rusia si reprezinta un semnal foarte clar in legatura cu hotararea sa de a reactiona prin aplicarea de sanctiuni in urma operatiunilor de destabilizare a Ucrainei, a adaugat sursa citata.

Autoritatile germane au insistat asupra sanctionarii oligarhilor. "Trebuie sa le inghetam conturile bancare din capitalele europene si sa le retragem autorizatiile de calatorie", a anuntat sambata vicecancelarul german, Sigmar Gabriel. "Trebuie sa ajungem la acest lucru saptamana viitoare", a insistat el.

Lista neagra a UE cuprinde in prezent 87 de persoane si 20 de entitati care au interdictie de viza si ale caror active din Uniunea Europeana sunt blocate.

UE a inclus deja pe lista sa numerosi membri ai Consiliului national de securitate al Rusiei, cu adaugarea, sambata, a sefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, a sefului serviciilor de informatii externe, Mihail Fradkov, precum si a secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrusev, fost sef al FSB.

In plus, Uniunea Europeana trebuie sa confirme marti adoptarea de sanctiuni economice de anvergura vizand accesul pe pietele financiare, vanzarile de arme, tehnologiile sensibile din domeniul energiei si al bunurilor cu dubla utilizare, militara si civila.

"Liderii europeni sunt constienti de riscurile unor represalii din partea puterii din Rusia, insa au decis sa actioneze dupa un act de neiertat si modul in care a fost gestionat de presedintele Putin. Putin va incerca sa ii divizeze pe europeni si actiunea sa va reprezenta un test pentru unitatea Uniunii Europene" a declarat o sursa apropiata de negocieri.

#sanciuni UE Rusia, #sanctiuni oameni afaceri Putin, #criza Ucraina , #Afaceri